Markovec čaka le še na končna dela. Foto: BoBo
Markovec čaka le še na končna dela. Foto: BoBo

Na izolski občini so pojasnili, da do zdaj niso od ministrstva ali Darsa prejeli nobenega odgovora, prav tako še niso prejeli odgovora glede prekategorizacije obalne ceste in njenega prenosa v upravljanje, pozneje pa v last, občin Izola in Koper.

Na infrastrukturnem ministrstvu so pojasnili le, da pobudo obeh občin še vedno proučujejo z vidika veljavne področne (cestninske) zakonodaje. "Datuma sprejetja odločitve v tem trenutku ne moremo napovedati, si pa prizadevamo, da bi bila odločitev znana čim prej," so navedli.

Izolski župan Igor Kolenc je ob tem navedel, da so potrpežljivi, ampak trdno vztrajajo pri stališču, "da je nemogoče zanemariti tisto, kar je bilo pravzaprav povod za gradnjo predora. To je izgradnja nove hitre ceste, ki bo nadomestila staro obalno cesto, da lahko obalo namenimo drugim dejavnostim."

Država podpira prekategorizacijo obalne ceste v občinsko, po drugi strani pa morajo biti po zakonu vse ceste, ki so v pristojnosti Darsa, vključene v vinjetni sistem. Končno odločitev bo ministrstvo moralo sprejeti že v kratkem, saj naj bi dela na hitri cesti Koper-Izola skozi predor Markovec končali predvidoma do sredine maja.