"Mi se bomo borili so konca. Smo se borili zadnjih 50 let, in se bomo borili tudi jutri," napoveduje Andreja Krivec Bogataj, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali. Foto: Goran Rovan
Gašpar Gašpar Mišič
Tiskovni predstavnik koprske Komunale Vojko Rotar je povedal, da uradno na komunali ne vedo ničesar, kar bi kazalo, da bi se poslej ukvarjali tudi z zavrženimi psi. Foto: Eugenija Carl

Andreja Krivec Bogataj, predsednica Obalnega društva proti mučenju živali, ki že dvanajsto leto nepretrgano upravlja z obalnim zavetiščem za zavržene pse, je povedala, da se je o nameri koprske Komunale šušljalo že dalj časa. Obalne občine na čelu s koprsko, kjer se zavetišče tudi nahaja, se namreč pripravljajo na spremembo odloka, s katerim bi lahko zavetišče oddali v upravljanje neposredno brez javnega razpisa, kot je to veljalo doslej.

Komunala le kot filter?
Nimamo več kaj skrivati, javna skrivnost je, da bo zavetišče s prvim julijem prevzela koprska Komunala, na čelu katere je Gašpar Gašpar Mišič, pravi Adreja Krivec Bogataj. "Nimamo pisnih dokazov, toda v ozadju se skriva veterinarski lobi, ki si že vrsto let prizadeva, da bi obvladoval denar, ki je namenjen zavrženim živalim. Vemo, da je ena od občinskih svetnic Popovičeve stranke Koper je naš, solastnica koprske veterinarske ambulante in najbrž jim ni vseeno, če bi se na društvu odločili, da bi zavržene živali na različne zdravstvene posege vozili h konkurenci. Komunala Koper bo tukaj le neke vrste filter, ki bo zabrisala te interese, ki so očitni," je povedala Krivec Bogatajeva.

"Gre za 100.000 evrov javnega denarja letno, ki ga dobimo od obalnih občin, in ta denar marsikomu diši. Nihče pa ne ve, da za svoje delovanje preko donacij zberemo še enkrat toliko," je dodala. Kot je še povedala, nikakor niso prepričani, da so sami edini primerni za upravljanje omenjene ustanove, toda načrt kako onemogočiti društvo s 50-letno zgodovino, je preveč prozoren, da bi mirno spremljali razvoj dogodkov.

Mišičevi niso seznanjeni
Tiskovni predstavnik koprske Komunale Vojko Rotar je povedal, da uradno na komunali ne vedo ničesar, kar bi kazalo, da bi se poslej ukvarjali tudi z zavrženimi psi. Obenem pa te možnosti ni izključil, saj da imajo le čez cesto v upravljanju nekdanjo deponijo komunalnih odpadkov.

Iz občinskih palač Izole in Kopra so podali pisne odgovore, v katerih namere po spremembi odloka ne zanikajo. Prepričani so, da obstoječi model upravljanja ni najboljši. "Tudi izkušnje primerljivih občin so pokazale, da je najboljša rešitev javno podjetje, zato na Občini Izola podpiramo predlog Mestne občine Koper, da upravljanje zavetišča zaupamo Komunali Koper. Ob tem na Občini Izola pričakujemo kakovostnejše storitve zavetišča in enako finančno obremenitev občinskega proračuna. Seveda pa je potrebno pripraviti ustrezno pravno podlago, ki bo omogočala kakovostno upravljanje z zavetiščem," je povedala Kristina Zelič iz Izolske občine.

"Občine, lastnice zavetišča, smo razloge za spremembo Odloka o zagotavljanju javne službe na področju zaščite živali videli predvsem v tem, da bi imeli pri izbiri izvajalca javne službe možnost podelitve izvajanja tudi z neposredno pogodbo javnemu podjetju oziroma gospodarski družbi, ki je v javni lasti. S spremembo Odloka še vedno obstaja možnost tako javnega razpisa kot neposredna pogodba," pa je povedala Marina Jelen iz koprske občine. Iz obeh odgovorov pa ni mogoče razbrati, kaj konkretno bi utegnil biti razlog, za spremembo načina izbora upravljalca.

Referendum? To je zadnja možnost.
"Mi se bomo borili so konca. Smo se borili zadnjih 50 let, in se bomo borili tudi jutri. Verjamemo da bomo uspeli. Če pa bi nas kdo na silo odstranil, pa gredo živali zagotovo z nami. Gre pretežno za starejše, nepoznavalcem, oziroma neznancem nevarne pse, ki bi zagotovo bili evtanazirani, a mi na to pod nobenim pogojem ne pristajamo. Če bo potrebno bomo začeli z zbiranjem podpisov in šli v referendum. To je skrajna možnost, a se ji nikakor ne bomo odpovedali. Občane imamo na svoji strani, vsak vikend pride sem preko 100 prostovoljcev, ki pomagajo pri negi in drugih stvari in zagotovo se ne bomo vdali," je še povedala Krivec Bogatajeva.

Edi Mavsar, Televizija Slovenija