Gašpar Gašpar Mišič bo Borisu Popoviču svetoval glede velikih gospodarskih strateških projektov. Foto: BoBo
Gašpar Gašpar Mišič bo Borisu Popoviču svetoval glede velikih gospodarskih strateških projektov. Foto: BoBo
Gašpar Mišič novi Popovičev svetovalec

Po poročanju Primorskih novic je Gašpar Gašpar Mišič razložil, da že nekaj dni opravlja naloge Popovičevega svetovalca in da po njegovih navodilih "rešuje" izredne razmere v Cimosu. Tako naj bi se glede tega že sestal z gospodarskim ministrom Metodom Dragonjo.

Mišič se je tudi pohvalil, da sta s koprskim županom na isti valovni dolžini, kar zadeva iskanje razvojnih priložnosti mesta in regije.

Povezovanje lokalnega in državnega
Zato bo v njegovem kabinetu opravljal posebne naloge na področju velikih gospodarskih strateških projektov. "Povezoval bom lokalno in državno raven, pri čemer sem si za cilj zadal pospešitev uresničevanja že zdavnaj zadanih načrtov, ki doslej še niso ugledale luči sveta," je pojasnil Mišič.

Na vprašanje, katere projekte ima v mislih, pa je navedel, da bi moral severni Jadran prevzeti vlogo gospodarskega in logističnega središča tega območja. "Koper mora postati oskrbovalno in distribucijsko središče za države srednje in vzhodne Evrope. V mesto moramo privabiti multinacionalke. Če nam to uspe, se bo Koper tako razvil, da tukaj ne bo več niti enega brezposelnega in bomo končno lahko dokončali vse projekte, ki so še na čakanju," je dejal.

S Popovičem pa naj bi delila tudi podobne poglede na prihodnji urbanistični razvoj mesta. "Zamisel, da bi gradili nebotičnike in stolpe, me ne moti. Zdi se mi dobra, saj bomo le tako ohranili naravo in okolje. Nihče si verjetno ne želi masovnih nizkih pozidav, kot jih poznamo iz Olma in Šalare, vsi pa bi radi imeli še več zelenih oaz, kot je Škocjanski zatok," je še menil nekdanji direktor Luke Koper.

Popovič požrl besedo
Boris Popovič je ob obsodbi v zadevi Serming po navedbah Primorskih novic izjavil, da Gašparja Gašparja Mišiča ne bo zaposlil na občini, vendar bi bil vesel, če bosta sodelovala tudi v prihodnje.

Podpredsednica SLS-a in občinska svetnica v Mestni Občini Koper Olga Franca je Popoviča pozvala, naj nemudoma razkrije pogodbo o zaposlitvi Mišiča, sporočajo iz SLS-a. "Glede na veliko zadolženost Mestne občine Koper in tudi siceršnjo socialno bombo v Kopru, je taka zaposlitev zagotovo negospodarna pa tudi nehigienična in gre za potratno trošenje težko prisluženega davkoplačevalskega denarja," je dejala Franca, ki ob tem opozarja, da Mišič ni finančni strokovnjak, ki bi lahko reševal Cimos.

Ministrom in županom zakon sicer dopušča, da zgolj na podlagi osebnega zaupanja v kabinetih zaposlijo svetovalce za različna področja.

Popovič bo po Mišičevi zaposlitvi imel kar šestčlansko zasedbo svetovalcev. Tako mu "svetujejo" Ljubiša Mihajlović (red in mir), Sebastjan Jeretič (odnosi z javnostmi), Anton Baloh (šolstvo in vzgoja) in Marko Vidnjevič (družbene dejavnosti). Gastroenterolog v Kliničnem centru v Ljubljani Rado Janša pa se je vlogi županovega svetovalca za zdravstvo odrekel konec junija lani. Dr. Andraž Teršek, ki je bil kot ustavnik in učitelj na Univerzi na Primorskem nekaj časa svetovalec za ustavnopravna vprašanja v kabinetu župana MOK, je s tega mesta 29.5.2014 odstopil.

Gašpar Mišič novi Popovičev svetovalec