Metaldays so eden največjih glasbenih festivalov pri nas, ki v Posočje vsako leto privabi številne obiskovalce. Foto: Sandi Fišer
Metaldays so eden največjih glasbenih festivalov pri nas, ki v Posočje vsako leto privabi številne obiskovalce. Foto: Sandi Fišer

Potem ko so letošnje poletje zaradi trenutnih razmer festivali na sotočju Soče in Tolminke odpadli, so na Občini Tolmin ponovno naročili raziskavo o vplivih festivalskega turizma, ki jo izvaja Fakulteta za uporabne družbene študije.

Rezultate bi radi primerjali s študijo izpred treh let, ki je pokazala, da je skoraj 90 odstotkov Tolmincev in prebivalcev okoliških vasi naklonjenih poletnim festivalom, da pa jih določene stvari tudi motijo. Z nedavnim nakupom nekdanjega hotela Paradiso na Občini Tolmin vidijo možnosti za celovit pristop k infrastrukturni in programski ureditvi sotočja. Podlaga za to bodo tudi rezultati študije.

Minulo poletje je ob sotočju Soče in Tolminke ponudilo povsem drugačno sliko od preteklih let – namesto večtisočglavih množic na glasbenih festivalih so tu uživali v kopanju, supanju, jogi in drugih športnih aktivnostih domačini in turisti, po dolgem času je bil na voljo tudi začasni bar. "Letos se je izkazalo, da turizem lahko ustvarja uspešno zgodbo tudi brez festivalov in da je mogoče ta prepoznaven festivalski prostor nadgraditi še z drugimi okolju in tukajšnjim ljudem prijaznejšimi programi, ki jih ta izjemna lokacija omogoča, zato smo želeli preveriti izkušnje domačinov, dokler so vtisi letošnjega poletja še sveži. Pogodbena vrednost študije je nekaj manj kot 17.000 evrov bruto," je povedala Janja Bičič, vodja oddelka za gospodarstvo, negospodarstvo in finance na Občini Tolmin.

Festivalsko dogajanje ne sme omejiti dostopnosti do rek domačinom. Foto: Sotočje outdoor & wellbeing bar
Festivalsko dogajanje ne sme omejiti dostopnosti do rek domačinom. Foto: Sotočje outdoor & wellbeing bar

"Festivali prispevajo h krepitvi identitete in samozavesti"

V telefonski anketi je sodelovalo 300 domačinov, rezultati še niso znani, čakajo pa jih še skupinski pogovori v fokusnih skupinah in 13 poglobljenih intervjujev, medtem ko tudi tokrat organizatorjev festivalov k sodelovanju pri študiji ne bodo vabili. Med festivali je najstarejši Sajeta z že 20-letno zgodovino, največji Metaldays, poleg njih pa so se v zadnjih letih na sotočju odvili še športni Soča outdoor festival, Overjam Reggae Festival, Punk Rock Holiday in nekateri manjši, so pa na podlagi rezultatov prejšnje raziskave občinski svetniki predlagali omejitev števila festivalov in postopno zmanjševanje.

Kot je že ob prejšnji študiji povedal dr. Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije, je največji doprinos festivalov, "da bistveno prispevajo h krepitvi tolminske identitete in samozavesti" in dodal: "Hkrati pa seveda opozarjamo, da obstajajo tudi določene kritične točke v smislu učinkov na naravno okolje, v smislu hrupa, dostopnosti do sotočja". Domačini so namreč večkrat glasno izpostavili, da noben festival ne bi smel onemogočati dostopa do sotočja.

V občinski proračun v osmih letih 160.000 evrov

Kljub nekaterim kritikam je anketa iz leta 2017 pokazala, da večina (52,8 %) festivale podpira že od začetka, drugi so se jih navadili in vzljubili kasneje, popolnoma nasprotuje jim le peščica. "Je pa študija tudi nakazala, da se del te podpore tudi lokalno pomembnih turističnih ponudnikov krha in se utegne v prihodnosti obrniti celo v nasprotovanje festivalom. Poleg tega je ekonomski del analize pokazal, da je prispevek festivalov in festivalskega turizma v prihodkih lokalnega javnega sektorja in gospodarstva vendarle relativno skromen in omejen le na del akterjev,« prvo študijo komentira Bičičeva.

Študija bo preučila tudi vpliv festivalov na lokalno okolje. Foto: Sotočje outdoor & wellbeing bar
Študija bo preučila tudi vpliv festivalov na lokalno okolje. Foto: Sotočje outdoor & wellbeing bar

Največ so z obiskovalci zaslužili gostinci, trgovci, lastniki namestitev, medtem ko se je v občinski proračun neposredno od festivalov v zadnjih 8 letih zlilo slabih 160.000 evrov: "Od 2012 do vključno 2018, ko smo zaračunavali pavšalno turistično takso, smo pobrali v skupnem znesku 113.669,48 evrov, leta 2019 smo začeli obračunavati festivalsko takso - v višini 44.500,00 EUR skupaj".

Organizatorji že vabijo na festivale poleti 2021

Potem ko je letošnje festivale odnesla korona, organizatorji že vabijo na dogodke prihodnje poletje. Glavni nastopajoči na največjem glasbenem festivalu v Sloveniji Metalday konec julija prihodnje leto bodo Testament, Anthrax, Amon Amarth, As I Lay Dying, Grand Supreme Blood Court, Malevolent Creation in številni drugi, na voljo pa je le še nekaj sto vstopnic od skupno 12.000. Letošnjo deseto obletnico so na prihodnji avgust morali prestaviti tudi organizatorji festivala Punk Rock Holiday, ki poudarjajo, da bodo vse letošnje vstopnice veljavne brez menjave, prav tako se na sotočje predvidoma vračata tudi Overjam Reggae festival in Sajeta.