Častni doktor UP-ja Janez Pergar se iz protesta zaradi razmer na univerzi ne bo udeležil petkove slavnostne akademije. Foto: MMC RTV SLO
Častni doktor UP-ja Janez Pergar se iz protesta zaradi razmer na univerzi ne bo udeležil petkove slavnostne akademije. Foto: MMC RTV SLO

Ne strinja se namreč z nekaterimi ravnanji vodstva univerze in dogodki, ki jo pretresajo v zadnjem času.

Pergar: Moja odsotnost naj bo opozorilo
"Razočaran ugotavljam, da kakovost akademskega dela ter graditev ugleda v domačem in mednarodnem okolju že nekaj časa nista več osnovni prioriteti Univerze na Primorskem. Afere, medsebojna obračunavanja, obračunavanja s predhodniki in podobne zadeve po mojem mnenju ne koristijo ugledu Univerze na Primorskem, zelo verjetno pa tudi niso v skladu s cilji, zaradi katerih je bila Univerza na Primorskem ustanovljena," na naša vprašanja, zakaj v petek ne bo sedel med povabljenci, odgovarja Pergar.

"V prve vrste se rinejo profesorji, ki so priplezali previsoko"
Pergar meni, da je dolžnost izobraževalnih ustanov mladim ponuditi kar najboljše okolje za izobraževanje. "Ta univerza po mojem mnenju ni povsem osredotočena na svoje poslanstvo, ki bi moralo biti ustvarjanje znanja, spoštovanje profesorjev z znanjem, na pripravo mladih do tega, da bodo ustvarjali presežke. Namesto tega imam občutek, da se v prvo vrsto rinejo profesorji, ki so priplezali previsoko in niso sposobni motivirati študentov. Za nameček pa se v taki akademski krajini dogajajo še afere, škandali, medsebojna obračunavanja, delitve," je do razmer na primorski univerzi (UP) kritičen Pergar.

Slabega vtisa o UP-ju ni mogoče popraviti s šminko, nagovori in glasbenimi vložki
Kakšen smisel imajo potem slavnostne akademije, ki že same po sebi niti po zamisli niti po izvedbi niso dogodki s pretirano visokim akademskim nabojem in s katerimi bi zato težko popravili splošni vtis o univerzi, se sprašuje Pergar in pravi, da se ne more udeležiti slovesnosti, na kateri sedijo med seboj sprti profesorji in funkcionarji UP-ja, manjkajo pa izjemni študenti in brezkompromisni nosilci sprememb, ki si želijo boljšo in odgovornejšo univerzo ter so se pripravljeni žrtvovati zanjo. "Mi gradimo in vzgajamo novo generacijo, ki si zasluži najboljše. Akademija bi morala pokazati, da UP deluje v tej smeri, ne pa da na bleščečem slavju z maskami skriva, kar je zadaj slabega in neurejenega," pravi Pergar.

Slavnostne akademije se ne bo udeležil niti častni doktor Livij Jakomin. Opravičil se je zaradi neodložljivih obveznosti.