Razstavo je pripravilo 21 klekljaric. Foto: Barbara Renčof
Razstavo je pripravilo 21 klekljaric. Foto: Barbara Renčof
false
Razstava bo odprta do decembra. Foto: Barbara Renčof

Najprej je oblikovalka Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija izrisala vse like laufarjev na vzorce ali papirce, 21 klekljaric pa jih je potem po njenih predlogah izdelalo v letu dni. In tako so združile dvoje, kar najbolj izraža dušo ljudi na Cerkljanskem.

"Izziv je bil velik, ker ujeti obraz v čipki, pa čeprav je to maska, ni tako preprosto, poleg tega je tukaj še naravni material, njegove različne strukture, debeline in tehnike. Za to sva se s kolegico Stano Frelih veliko prizadevali. Mislim, da smo dosegli to, kar smo želeli, da kljub barvitosti mask ohranjamo v čipki belo in naravno barvo, da se izražamo s tehnikami in klekljarskim znanjem, ki ga to območje premore," pove o postavljeni razstavi v cerkljanskem muzeju oblikovalka Maja Svetlik.

Kustosinja in vodja cerkljanskega muzeja Milojka Magajne pa o združitvi laufarije in čipke pove: "Tako laufarji kot čipke izražajo ustvarjalnost, inovativnost in energijo. Lahko bi rekli, da se je tukaj vse skupaj povezalo na najboljši možni način. Laufarji, ki so doma na Cerkljanskem in imajo svoje korenine še v poganskih časih, ter čipka z večstoletno tradicijo."

Za izdelavo kot pajčevina nežnih izdelkov so ženske porabile kar dva tisoč ur. Razstava bo v cerkljanskem muzeju na ogled do decembra.