Protestniki, ki so se zbrali v sredo, so dali jasno vedeti, da so proti kakršni koli obliki prebežniškega centra v Beli krajini. Foto: MMC RTV SLO
Protestniki, ki so se zbrali v sredo, so dali jasno vedeti, da so proti kakršni koli obliki prebežniškega centra v Beli krajini. Foto: MMC RTV SLO

Z ministrstva za obrambo so sporočili, da je ministrica Andreja Katič črnomaljsko županjo obvestila, da ne bodo zahtevali vračila zemljišča na Vražjem kamnu, na katerem ima svoj poligon belokranjsko kinološko društvo.

Dogovarjanje o morebitni drugačni uporabi omenjenega zemljišča, ki je sicer v upravljanju ministrstva za obrambo, je potekalo na nižji ravni strokovnih služb, pri čemer odločitve niso bile usklajene z vodstvom ministrstva, je dodala Katičeva.

Županja zahtevala oškodnino in nadomestno zemljišče
Ministrstvo za obrambo je občino v četrtek, le dan po protestu dela Črnomaljcev proti prebežniškemu centru na Vražjem kamnu pozvalo, naj ji omenjeno zemljišče vrne v posest. Črnomaljska županja se je na to nemudoma odzvala in za najemnike, ki so ga uredili, v takem primeru zahtevala odškodnino in nadomestno zemljišče.

Na ministrstvu so omenjeno zahtevo opravičili s tem, da ga skupaj z njegovo infrastrukturo nujno potrebujejo za potrebe uprave za zaščito in reševanje.

Stalnega prebežniškega centra ne bodo dovolili
Županja je posredovala pri državnemu sekretarju Boštjanu Šeficu, pisala pa je tudi ministrici za obrambo Katičevi in ministrici za notranje zadeve Vesni Györkös Žnidar ter ju pozvala, da naj se ministrstvi v primeru, da bodo omenjeno zemljišče uporabili za prebežniški center, opredelita glede ustreznega nadomestila in odškodnine kinološkemu društvu za zgrajeno infrastrukturo, ureditev zemljišča in nezmožnost izvajanja svoje dejavnosti.

Županja je tudi vnovič poudarila, da občina ne bo dovolila gradnje stalnega prebežniškega namestitvenega centra in da bi glede na zagotavljanje varnosti lastnih občanov in le po pristanku svetnikov, pristala le na vzpostavitev začasnega sprejemno-registracijskega centra.