Že po običaju so vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz »limbar«, dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe
Že po običaju so vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz »limbar«, dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke. Foto: MMC RTV SLO/Miro Štebe

Tokrat so ga že 25. Čeprav jim je nekoliko zagodlo vreme, saj je bilo kar hladno, pihal je veter, nazadnje pa je začelo celo snežiti, je bil obisk kar dober. Rekorda izpred nekaj let, ko se je v sončnem vremenu na Limbarski gori zbralo kar več kot 15.000 obiskovalcev, res niso dosegli, vseeno pa so bili tako obiskovalke kot tudi obiskovalci zadovoljni.

Že po običaju so vse ženske, matere in dekleta ob prihodu na goro lilij, kar pomeni izraz "limbar", dobile nageljček, večina pa tudi poljubčke.

Nageljčkov je bilo dovolj za vse
Marko, ki je bil eden izmed postavnih možakov, ki so v narodnih nošah pozdravljali obiskovalke, nam je zaupal, da imajo tiste malo starejše rajši poljubčke, mlajše pa predvsem nageljčke. Nageljčkov, ki so jih organizatorji tokrat pripravili kar 4.500, tokrat ni zmanjkalo, vendar je bilo obiskovalcev vseeno precej več kot nageljčkov, saj so družbo ženskam delali tudi njihovi spremljevalci in otroci.

Da ne bi čisto zapostavili močnejšega spola, pa so organizatorji poskrbeli tudi za šilca okrepitve, ki je v hladnem vremenu prišla še kako prav. Organizatorji so pripravili zelo bogat in zanimiv program, vendar so obiskovalci zaradi mraza sorazmerno hitro odhajali nazaj v dolino.

Veliko tradicionalnih obiskovalcev
Prireditev pa je tudi dobra priložnost za predstavitev turistične in druge ponudbe tistih krajev. Na stojnicah so se poleg Društva krajanov Limbarska gora predstavljala tudi druga društva iz Moravške doline, od turističnega do društva rokodelcev in drugih.

Med obiskovalci je bilo zelo veliko tistih, ki že več let zapored redno prihajajo po nagelj na Limbarsko in se pri tem ne menijo za vreme. Pravijo, da je pohod v vsakem vremenu prijeten in da je kar dobro, da se razgibajo in naužijejo svežega zraka. Če to počnejo v dobri družbi, pa še toliko bolje.