Letos je prijetno presenetila skupina godalcev iz Juršincev. Foto: Goran Rovan
Letos je prijetno presenetila skupina godalcev iz Juršincev. Foto: Goran Rovan
Številne pustne skupine prihajajo tudi iz Dobove in njene okolice. Foto: Goran Rovan
Letos so bili prvič v Dobovi tudi krampovci iz Avstrije. Foto: Goran Rovan
Pustnih norčij še ni povsem konec

Letošnji pust je - kot kaže - dobro opravil svoje delo in uspešno odgnal zimo. Kljub temu pa pustnih norčij pri nas še ni konec. Zadnjo je pripravil najvztrajnejši med njimi – dobovski Fašjenk, ki je spet organiziral velik mednarodni pustni karneval – tokrat že 16. po vrsti. Kot običajno so se tudi letos v pustni povorki predstavile številne maske iz vse Slovenije in tudi iz tujine, ki jih je v lepem sončnem vremenu spremljajo veliko obiskovalcev od blizu in daleč. Dobova je tako upravičila svoje članstvo v Združenju evropskih karnevalskih mest.

Ivan Kovačič, vodja pustnega karnevala dobovskega Fašjenka je potrdil, da je bilo tudi letos več kot tisoč mask in okoli 60 pustnih skupin. Največ seveda iz dobovske krajevne skupnosti, pa tudi tradicionalne pustne skupine iz vse Slovenije. V Dobovo vsako leto prihaja več pustnih skupin tudi iz tujine. Kovačič pravi, da so tega zelo veseli in dodaja: "Letos so prvič pri nas krampovci iz Avstrije, iz Hrvaške imamo tokrat kar pet skupin, iz Zaprešiča, Samoborja in Ključa Brdovečkega, to so naši sosedje in že sedmo leto sodelujemo. Oni prihajajo k nam, mi pa k njim."

Poleg tradicionalnih pustnih mask so bile tudi letos v povorki številne pustne skupine, ki so oblekle sodobnejše kostume. Res pa je, da je bilo med njimi precej manj mask, povezanih z aktualnimi družbenimi razmerami. Tako smo videli le slovensko politično vrhuško z Vira pri Domžalah, kar dve Titovi delegaciji, da Titovih pionirjev niti ne omenjamo. Najštevilčnejša in najbolj opazna je bila zagotovo skupina godalcev iz Juršincev, pa irski škratki iz Spuhlje, zanimiv nastop je imela tudi skupina Elvisa Presleyja, prišle so tudi ločke mažoretke, pozornost so pritegnile žabe iz Malenc, ekipa boba z Jamajke, čebelice, jodlarji in številne druge pustne skupine in nekateri posamezniki.

Več o pestrem dogajanju, nadvse zanimivem tudi za fotografe, v naši fotoreportaži.

Za MMC Goran Rovan

Pustnih norčij še ni povsem konec