Šolska tradicija na Planini sega daleč v 18.stoletje. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Šolska tradicija na Planini sega daleč v 18.stoletje. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Vaško društvo gospodinj in tamkajšnja dramska skupina so pripravili komedijo "Dobra stara šola", ki jo je napisal in režiral domačin Dušan Česen. Že deveto leto raziskujejo bogato kulturno dediščino vasi – poleg veseloigre pa vsakič pripravijo še tematsko razstavo. Letos so natisnili tudi knjižico. Kakšna je bila vaška šola nekoč, so raziskovale Vilma Česen, Tatjana Lokar ter etnologinja in profesorica zgodovine Jasna Fakin Bajec. Vse so opisale v brošuri "Utrinki iz šolskega življenja na Planini pri Ajdovščini skozi čas". Opisale so navade in oblačila učiteljev, šolski predmetnik, prehrano, potrebščine, tudi fizično kaznovanje otrok.

Šolska tradicija na Planini sega daleč v 18. stoletje. Prvi učitelji so bili duhovniki, med njimi tudi Matija Vertovec, avtor prve strokovne knjige o "umnem" kmetovanju Vinoreja. Šola na Planini je živela do leta 1972, potem pa šolskega zvonca ni bilo več slišati. Leta 1998 so stavbo stare šole Planinci obnovili – in zdaj je že petnajsto leto središče vaškega kulturnega in družabnega življenja.

Šolski evro za pomoč
Veseloigra, predstavitev šolske brošure in etnološka razstava – trojni dogodek na Planini ima tudi človekoljubno noto. Evro od vsake prodane vstopnice za predstavo, s katero bodo ves december gostovali po vaseh Vipavske doline, bo šel za Karitas Vipavske dekanije za nakup šolskih potrebščin. Denar bodo zbirali tudi s prostovoljnimi prispevki.

Na Planini pa si lahko ogledate razstavo o 'stari šoli'. Ob odprtju razstave so postregli s pravo šolsko malico, planinske gospodinje pa z novo kulinarično poslastico – s "planinčki s cukrenimi figami". Če boste prišli na Planino, jih bodo z veseljem skuhale tudi za vas.

Mojca Dumančič, TV Slovenija
Foto: Društvo gospodinj Planina