Rezultat županskih volitev v Šmarjeških Toplicah je bil sprva povsem izenačen. Foto: BoBo
Rezultat županskih volitev v Šmarjeških Toplicah je bil sprva povsem izenačen. Foto: BoBo

Šmarješke Toplice bodo zadnja občina v Sloveniji, ki bo po lokalnih volitvah potrdila novoizvoljenega župana in občinski svet. Zapletlo se je namreč zaradi dveh glasovnic razlike v korist Marjana Hribarja. Predsednik šmarješke volilne komisije Fredi Bančov je potrdil, da se je nekdanja županja Bernardka Krnc po zapletih z neveljavnimi glasovnicami in ugotavljanjem izida v drugem krogu pritožila občinskemu svetu. Če bo ta sledil pritožbi, so, kot je pred kratkim napovedal njen pravni zastopnik Damijan Gregorc, med možnostmi ponovitev županskih volitev v vsej občini ali le na volišču Bela Cerkev ter vnovično štetje vseh oddanih glasov.

Gregorc je dodal, da bi moral ob upoštevanju pritožbe in vrnitvi na izenačen izid med Krnčevo in njenim tekmecem Hribarjem o novem županu ali novi stari županji odločiti žreb. Ob morebitni zavrnitvi županjine pritožbe je napovedal postopek pred upravnim sodiščem. Med glavnimi pritožbeni očitki je navedel pomanjkljivosti oz. napake v poročilu občinske volilne komisije, kjer je nepojasnjena razlika 132 glasov v dveh točkah, ki obravnavata glasovanje v drugem krogu. To razliko je občinska volilna komisija pred kratkim pojasnila kot napako v zapisu poročila.

Preostali očitki se nanašajo na sum, da je namesto volivca glasoval nekdo drug, in na sum neveljavnih glasovnic, je še dejal Gregorc. Županske volitve v Šmarjeških Toplicah so sicer po drugem krogu kazale na neodločen izid med Hribarjem in Krnčevo, kar bi zahtevalo žreb župana. Ker sta kandidata na delo volilnih odborov nato vložila ugovore, se je volilna komisija zaradi ugotovljenih nepravilnosti odločila za ponovitev volitev v Beli Cerkvi, v ponovnem postopku po Hribarjevi pritožbi in razsodbi upravnega sodišča pa odločila, da ponovitve županskih volitev v Beli Cerkvi ne bo.

Po presoji komisije je tako Hribar v drugem krogu volitev zmagal s 1.017 glasovi, Krnčeva pa je zbrala 1.015 glasov. Krnčeva, ki je občino Šmarješke Toplice vodila v zadnjih treh mandatih, je prvo zasedanje šmarjeških novoizvoljenih svetnikov sklicala za današnji 30. januar, kar je, kot je pojasnila, po njenem mnenju v skladu z razpisnimi roki.

Bodo Šmarješke Toplice končno dobile župana?