Mejni prehod Metlika. Fotografija je nastala lansko poletje. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj
Mejni prehod Metlika. Fotografija je nastala lansko poletje. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj

Predstavnica metliške mestne skupnosti Alenka Tomašič je za Slovensko tiskovno agencijo povedala, da je ob prehajanju državne meje prejšnjo soboto nastala skoraj šestkilometrska kolona vozil. Ta je za dolge ure popolnoma ustavila mestni promet, na novomeški strani pa se je končala približno dva kilometra pred Metliko.

To je namreč cesta, ki vodi mimo glavnih metliških trgovin, obisk le-teh pa je ob strnjeni avtomobilski koloni tako rekoč nemogoč.

Sorodna novica Gneča na mejnih prehodih vzbuja nejevoljo tudi pri okoliških prebivalcih

O omenjenih težavah so se predstavniki metliške mestne skupnosti pred kratkim pogovarjali tudi s predstavniki policije, ki so obljubili, da bodo ta konec tedna skušali pomagati z usmerjanjem prometa že na omenjenem krožišču pri Pildu, prihodnjo soboto, 31. julija, pa mestna skupnost pripravlja novinarsko konferenco in opozorilni protest.

Tomašičeva je poudarila, da lokalna skupnost ne nasprotuje mejnemu prehodu in tamkajšnjemu prehajanju državne meje, saj se tega ne da odpraviti. Pristojne želijo le opozoriti, da je treba težavo rešiti čim prej oz. kratkoročno in dolgoročno, in to s pospešitvijo izgradnje metliške obvozne ceste, ki jo država načrtuje v okviru izgradnje južnega kraka ceste tretje razvojne osi.

Ker v Metliki nimajo časa, da bi nanjo čakali še naslednjih deset let, bodo sestavili posebno peticijo in jo posredovali pristojnim, je še napovedala Tomašičeva.

Župan: Pripravljamo obvoznico

Metliški župan Darko Zevnik je za Slovensko tiskovno agencijo povedal, da so pristojne na omenjene težave večkrat opozorili, z Darsom pa se dogovarjajo za sestanek, za katerega upa, da bo že prihodnji teden.

S tem sestankom želijo pospešiti pripravo potrebne dokumentacije za gradnjo metliške obvozne ceste do mejnega prehoda, ki naj bi omenjene težave rešila dolgoročno. Sicer pa si prizadevajo, da bi kritični del oz. metliško traso ceste tretje razvojne osi začeli graditi prednostno.

V Metliki namreč nimajo težav z umeščanjem cestne trase in jim ni treba čakati, da dolenjsko-belokranjski oz. južni krak ceste tretje razvojne osi začnejo graditi ravno v Novem mestu. V Metliki lahko začnejo prej, je še opozoril Zevnik.