Večina vozil, ki vstopa v Slovenijo skozi mejni prehod Metlika, ima tuje registrske tablice. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj
Večina vozil, ki vstopa v Slovenijo skozi mejni prehod Metlika, ima tuje registrske tablice. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj

Kot je za Odmeve poročala Sabina Francek Ivović, se tudi v popoldanskih in večernih urah razmere na mejnih prehodih Dragonja in Sečovlje niso spremenile v primerjavi z javljanjem v Dnevnik ob 19. uri. "O kakšni gneči, napovedanih zastojih, koloni vozil ni ne duha ne sluha."

Hojs: Državljani so se vračali že med prejšnjim tednom

"Verjetno do preobremenitev na mejnih prehodih ni prihajalo, ker smo napovedi o možnosti uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam začeli objavljati že prejšnji konec tedna, vrnitve naših državljanov pa so se razporedile čez ves pretekli teden," je že popoldne dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Prav tako predvideva, da se bodo nekateri, predvsem tisti, ki niso vezani na šolske ali službene obveznosti, odločili, da nadaljujejo dopust in ob prihodu v domovino odidejo v karanteno.
Kot je še dejal, je mogoče tudi, da je bilo na Hrvaškem manj Slovencev, kot je bilo sprva predvideno. Neuradni podatki o 150.000 slovenskih turistih pri naših južnih sosedih so bili po besedah Hojsa očitno pretirani. Natančnih podatkov o trenutnem številu Slovencev na Hrvaškem na ministrstvu sicer nimajo, se pa ocene gibljejo okoli 50.000. Hrvaška turistična skupnost medtem predvideva, da na Hrvaškem dopustuje približno 45.000 slovenskih državljanov.

Minister je še zagotovil, da so policisti na mejnih prehodih pripravljeni na povečan promet, za katerega pričakuje, da se bo proti večeru vendarle nekoliko povečal, in na začetek izdajanja karantenskih odločb.

Pince. Foto: Boštjan Rous/TV Slovenija
Pince. Foto: Boštjan Rous/TV Slovenija

Na mejnih prehodih ni čakanja

Po podatkih Prometnoinformacijskega centra za državne ceste za osebna vozila na mejnih prehodih ni čakalne dobe. Vozniki tovornih vozil na Gruškovju in Obrežju čakajo do 1,5 ure.

Stanje na Primorskem je bilo čez dan mirno. Kot je za Slovensko tiskovno agencijo povedal predstavnik Policijske uprave Koper Jure Griljc, so razmere na njihovem območju "popolnoma normalne" oz. je prometa za to obdobje celo nekoliko manj kot po navadi. Griljc to pripisuje temu, "da so ljudje resno vzeli opozorila vlade in se očitno že predčasno vrnili". Tudi glede na razmere v preteklem koncu tedna, ko tako rekoč ni bilo večjih zastojev, na koprski policijski upravi tako tudi v nadaljevanju dneva ne pričakujejo bistvenega povečanja prometa, je dodal Griljc.

O posebnostih niso poročali niti z območja Policijske uprave Murska Sobota, kjer je promet na mejnih prehodih Petišovci, Gibina, Razkrižje in Hotiza potekal nemoteno.

Od petka do nedelje je omenjene prehode prečkalo nekaj več kot 12.000 potnikov, kar je precej manj, kot je običajno za poletno sezono, tudi danes opazno povečanega prometa ne opažajo, še poroča Slovenska tiskovna agencija.

Na našem največjem mejnem prehodu Gruškovje med potniki prevladujejo tuji državljani. Od nedelje do danes je Gruškovje v obe smeri prečkalo okoli 10.000 vozil.

Počasno vračanje Slovencev iz Hrvaške

Se jih mora vrniti na desettisoče?

Sorodna novica Hojs: Da bi se iz Hrvaške kdo 'švercal' prek Madžarske, ne bo uresničljivo

Koliko Slovencev je kljub grožnji s karanteno ta hip še na Hrvaškem? Hrvaški mediji so v soboto poročali o od 70.000 do 80.000 slovenskih turistih. Notranji minister Hojs pa po poročanju Radia Slovenija meni, da je ta številka pretirana, državljanov Slovenije naj bi bilo okrog 50.000. Prepričan je, da se bodo številni izmed njih pač odločili za karanteno ob vrnitvi. Na to kaže tudi to, da pretekli konec tedna ni bilo pretirane gneče na meji s Hrvaško.

Vse tiste, ki bi se karanteni v prihodnjih dneh morebiti skušali izogniti z ovinkom čez Madžarsko, pa opozarja: "Policija je na mejnih prehodih z Madžarsko prav tako pripravljena in bo seveda dosledno pregledovala, od kod potujejo ti državljani. Če prihajajo iz Hrvaške, bo to jasno razvidno."

"Tudi če bo prišel iz Madžarske, bo pokazal papir, kajti moramo se prepričati, da ne prihaja iz Bosne," pa je dejal za Dnevnik Televizije Slovenija.

Na mejnih prehodih bodo po napovedih ministra po potrebi odprli več stez, pripravljeni so tudi za torek, ko začne veljati obveznost karantene.

V pripravljenosti zaradi povečanega števila ljudi, ki prihajajo iz rdeče Hrvaške, pa so tudi infektologi. Vodja strokovne skupine doktorica Bojana Beović je napovedala: "V prihodnjih dneh pričakujemo še kar veliko število. Upam, da nam bo notranje širjenje uspelo zajeziti z doslednim izvajanjem karanten za visoko tvegane tesne stike."

Sorodna novica Drugi val za zdaj manj usoden, a bo trajal dlje

Dejstvo je, da se število novookuženih z novim koronavirusom stopnjuje. Kot kaže, se najverjetneje približujemo vrhu drugega vala epidemije, ugotavlja matematik Slavko Jerič z MMC RTV SLO: "Ta zadnji teden od ponedeljka do nedelje bo pozitivnih okoli 250 ljudi, kar je daleč največ v drugem valu in je zelo blizu rekorda v prvem valu, ko je bilo rekordnih 315 ljudi."

Zanimivo je, da se je ta rekord v prvem valu zgodil v četrtem tednu, v zdajšnjem valu pa izrazitega vrha še ni bilo oziroma je razpotegnjen, še poroča Radio Slovenija.

Na mejnem prehodu v Metliki dopoldne ni bilo gneče. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj
Na mejnem prehodu v Metliki dopoldne ni bilo gneče. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj

Kacin: Hrvaška resna grožnja vsem državam EU-ja

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin se je v pogovoru za tednik Reporter odzval na navedbe hrvaškega ministra za zdravje Vilija Beroša, ki je dejal, da Kacinove izjave niso realne, ker ni epidemiolog. "Katera koli številka, ki jo omenim, katera koli ocena, ki jo javno izrečem, temelji na ugotovitvah naše epidemiološke službe (NIJZ) in je verodostojna," je poudaril Kacin. "Čas bo pokazal, kako zelo dramatične so razmere pri njih. Sam imam veliko razlogov za zaskrbljenost," je dodal.

Poudaril je, da je v strateškem interesu Slovenije, da bi bili Hrvaška in njeni državljani uspešni v spopadu s covidom-19. "To so naši prvi sosedje, veliko naših državljanov je pri njih dopustovalo, zato so vsa dobronamerna opozorila, ki so bila izrečena z naše in tudi moje strani, po mojem mnenju vredna (pravočasne) pozornosti. Če se Hrvaška sama ne bo potrudila za boljšo epidemiološko sliko, ji pri tem nihče ne more pomagati," meni. Ob tem pa Slovenija po njegovih besedah ne bo dovolila, da bi se epidemiološka slika vnovič poslabšala tako, kot se je zgodilo spomladi.

"Tega, kar se širi in prihaja z Zahodnega Balkana, preprosto ne moremo dopustiti. Bosno in Hercegovino, Srbijo, Črno goro, Albanijo, Kosovo in Severno Makedonijo smo že zdavnaj zaradi objektivnih kazalnikov dali na rdeči seznam, zdaj pa se je naša južna soseda samo s svojimi številkami o okuženih, ki jih je 'pridelala' sama, uvrstila v skupino teh držav. Nočem reči, da je tudi soseda država Zahodnega Balkana, ampak govorim o stanju epidemije okužb pri njih," je izjavil v pogovoru za Reporter.

Vračanje iz Hrvaške brez karantene le še do polnoči