Črnigoj je sicer častni naziv prejel na občinski praznik - 5. maja 2008. Foto: BoBo
Črnigoj je sicer častni naziv prejel na občinski praznik - 5. maja 2008. Foto: BoBo
Črnigoj ni več častni občan

Na popoldanski seji ajdovskega občinskega sveta so mu z 19 glasovi za in 4 proti odvzeli ta častni naziv. Ajdovski svetniki pravijo, da gre za dejanje morale - saj človek, ki je že bil obsojen in ki je družbo s sedemsto zaposlenimi pokopal, ne more biti več ponos občine.
Dušan Črnigoj je sicer častni naziv prejel na občinski praznik - 5. maja 2008.

Zgodba Primorja je v marsičem podobna propadu drugih velikih gradbenih družb pri nas: vzpon z avtocestnimi in drugimi državnimi deli, lastniško obvladovanje prek holdinga in tajkunski odkup s posojili, za katere menedžerji zastavijo skoraj vse delnice matične družbe, afere zaradi "zemonskega sporazuma" in Čiste lopate, kriminalistične preiskave in sodni pregoni, upad poslov in nezmožnost vračanja posojil.

Črnigoj ni nič vedel, ostalo je za 300 milijonov evrov dolgov
Nekdanji ajdovski gradbeni baron Dušan Črnigoj je na vse to pred dvema letoma odgovarjal zviška: "Nič ne vem o tem. Nič nisem videl. Vegrad se v Primorju ne more ponoviti." Delavci mu danes izrekajo sodbo: "58 let v Primorju ste nam ukradli."

Na zahtevo bank upnic se je Črnigoj oktobra lani po 27 letih vodenja umaknil in ajdovsko gradbeno družbo je prevzela Marjana Novak, toda zdržala je samo pol leta, nato so vajeti v svoje roke vnovič vzeli lastniki, Črnigoj pa je iz ozadja vodil in zavlačeval igro s fantomskim vlagateljem. Rezultat: sto- in večmilijonski dolgovi do bank, dobaviteljev in drugih upnikov, rubeži, izvršbe in odtujevanje Primorjevega premoženja. Predvsem pa socialna bomba v Ajdovščini in okoliških občinah.

Mojca Dumančič (Dnevnik, TV Slovenija) in MMC

Črnigoj ni več častni občan