Na Mostecu so nastopili tudi folkloristi iz Slovaške. Foto: Goran Rovan
Na Mostecu so nastopili tudi folkloristi iz Slovaške. Foto: Goran Rovan
Predstavili so se tudi gostitelji KUD Oton Župančič iz Artič. Foto: Goran Rovan

Kot so zapisali organizatorji na svoji spletni strani, prinaša SloFolk v že tako prazničnem času v kraj še kanček festivalskega vzdušja ter posebno živahnost, s katero vedno navduši svoje občinstvo. Za to poskrbijo predvsem organizatorji, saj pazljivo izberejo tuje skupine, za katere menijo, da se bodo gledalcem predstavile z zanimivimi in izvirnimi odrskimi predstavitvami in jim dale čutiti ter razumeti temperament svojega naroda.

Festival so ustanovili z namenom, da bi na Dolenjsko in v Posavje pripeljali folklorne skupine iz tujine, spoznavali njihove plese, pesmi, šege in navade, hkrati pa bi lažje navezali stike z organizatorji festivalov v tujini in predstavljali naše bogato ljudsko izročilo. Festival plesa, pesmi, narodnih noš in izvirnih glasbil prirejajo že od leta 2005 štiri folklorne skupine iz Dolenjske in Posavja - Folklorno društvo Kres iz Novega mesta, Kulturno društvo Vidovo iz Šentvida pri Stični, KUD Oton Župančič iz Artič ter folklorna skupina KUD France Prešeren iz Račne pri Grosupljem in Kulturno umetniško društvo (KUD) Javorje iz Šmartnega pri Litiji, ki se vsako leto bienalno menjata kot organizatorki.

Po besedah letošnjega direktorja festivala Mateja Iljaša tako vsako leto pripravijo štiri nastope. Letos so bili ti v Domu kulture v Novem mestu, v Domu kulture v Veliki Račni pri Grosupljem, v Prosvetnem domu v Artičah in v Domu kulture v Šentvidu pri Stični. Letos so na mednarodnem folklornem festivalu SloFolk poleg organizatorjev sodelovale še skupine Agilla e Trasimeno iz italijanske pokrajine Umbrije, Olympos iz romunske Galate, Rovina iz vzhodne Slovaške in beograjska folklorna skupina Branko Cvetković iz Srbije.

Gostujoče skupine se tako vsak večer v drugem kraju skupaj s skupino gostiteljico predstavijo na osrednjih celovečernih koncertih. Gostujoči folkloristi so večinoma nastanjeni kar pri družinah svojih slovenskih kolegov. Poleg tega pa folkloristi čez dan nastopijo še na različnih prireditvah. Tako so nastopili tudi pri brodu na Mostecu, kjer jih je gostilo Brodarsko društvo Mostec in od koder so tudi naše fotografije. Tu so se predstavili člani folklorne skupine KUD Oton Župančič iz Artič, folkloristi skupine Rovina iz Slovaške in folklorna skupina Branko Cvetković iz Beograda.

Za MMC Goran Rovan