Gašpar Gašpar Mišič je plačal 11.000 evrov za študijo o pokopih muslimanov in pokojnikov drugih veroizpovedi. Foto: Eugenija Carl
Gašpar Gašpar Mišič je plačal 11.000 evrov za študijo o pokopih muslimanov in pokojnikov drugih veroizpovedi. Foto: Eugenija Carl

"Študija se nanaša na izvedbo protokola za muslimane ter pripadnike pravoslavne in judovske veroizpovedi. Ker gre za zelo občutljivo področje, smo se želeli še strokovno izpopolniti glede teh vprašanj, zato smo pri Mednarodnem inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije naročili izvedbo študije in protokola pri izvajanju pogrebnih svečanosti, z namenom, da bi pravilno postopali pri spoštovanju različnih veroizpovedi, običajev in tradicij. Navedena študija nam je bila v veliko pomoč pri razumevanju in izvedbi pogrebnih svečanosti islamske vere in drugih narodnih skupnosti," so na naša vprašanja odgovorili v komunali.

Muslimani za obrede ne potrebujejo komunalnih delavcev
Ali se tudi v Piranu učijo pokopavati iz študij? Direktor Okolja Piran Alen Radojkovič kljub resni temi ne more skriti smeha: "Nikakor. Res ne vidim, zakaj bi naročali kakršne koli študije. Nobenih posebnosti ni. Mi poskrbimo za to, da pripeljemo pokojnika, obredi pa nato potekajo, kot si vsaka verska skupnost zamisli po svoje."

Nad tem, da bi kdo potreboval študijo za pokop pripadnikov islamske vere, je začuden tudi predsednik Islamske skupnosti za slovensko Istro Nazme Šerifovski. Od kdaj na Obali muslimane pokopavajo po njihovih običajih in ali so pri tem kakršne koli težave?

"Že dolgo pokopavamo po naši tradiciji, jaz sem na tem položaju že šest let, pa nikoli ni bilo nobenih težav, ni jih bilo niti v preteklosti," pravi Šerifovski.

In kakšen je pogrebno-obredni prispevek koprske komunale, ko umre pripadnik islamske skupnosti? "S komunalo se dogovorimo samo za uro, izkopljejo grob in pripeljejo pokojnika, to je vse. Nato ga prevzamemo mi in opravimo obred, pokojnika tudi zakopljemo sami," razloži Šerifovski.

Izobraževanje iz študije za nekaj pogrebov letno
Na komunali trdijo, da so študijo potrebovali tudi zaradi dograditve pokopališča: "Glavni namen študije je izobraževanje zaposlenih, ki izvajajo pogrebne protokole. Zaradi doslednejšega izvajanja pogrebnih svečanosti smo jo naročili ob dograditvi mestnega pokopališča leta 2015, ko smo izvedli tudi prva pravilno usmerjena grobna polja za tradicionalne pokope pripadnikov islamske vere."

So od lani pri Komunali opazili spremembe glede pogrebnih svečanosti? "Ne, prav nobenih sprememb ni bilo, ničesar, vse poteka tako, kot je v preteklosti," zagotavlja Šerifovski, ki tudi pojasni, da pogrebov ni veliko, nekje od pet do deset letno, saj večino pokojnikov odpeljejo k večnemu počitku.

Popovič in Mišič z naročanjem študij financirata znanca Bečirovića
Če se naročilo bizarne študije, dvomljive koristi, zato ne zdi prav logično, pa so jasnejše vezi med tistimi, ki študije naročajo, in tistim, ki jih piše. Inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije vodi Zijad Bečirović, dober znanec koprskega župana Borisa Popoviča in Gašparja Gašparja Mišiča.

Koprska občina Bečirovićev inštitut že nekaj let finančno podpira z naročanjem študij. Vsako leto naročijo po eno, zanje so do zdaj plačali 70 tisoč evrov. In zdaj se je krogu financerjev Bečirovića pridružil še Mišič. V kolikšni meri je študija za lase privlečena, še ni mogoče brati, saj je komunala ne izpusti iz rok.

"Študija je avtorsko delo, ki je bilo naročeno za namene interne uporabe naročnika in je zavarovano s pravicami intelektualne lastnine avtorjev, zato je žal ne moremo posredovati," so pri Mišiču zavrnili našo zahtevo, zato jo zahtevamo prek informacijske pooblaščenke.