Z načrti glede obvoznice so zadovoljni tudi v Bohinju in v blejskem turističnem zavodu. Foto: BoBo
Z načrti glede obvoznice so zadovoljni tudi v Bohinju in v blejskem turističnem zavodu. Foto: BoBo

Občina in država sta protokol podpisali ob današnjem odprtju rekonstruirane Seliške ceste, ki bo v prihodnje tudi del severne obvoznice. Omenjena cesta predstavlja namreč približno četrtino prihodnje obvoznice, katere gradnja naj bi po projektantski oceni stala 12 milijonov evrov.
Po besedah blejskega župana občina prihodnje leto iz državnega proračuna potrebuje dva milijona evrov za odkupe zemljišč in druge priprave. Nato bi se obe nadaljnji fazi obvoznice, torej odsek do Zasipa in cesta za stadionom, lahko gradili sočasno.

Za gradnjo sta predvideni dve leti, denar pa naj bi dala država, je povedal minister Gašperšič. V skladu s podpisanim protokolom pa si bosta ministrstvo in občina prizadevala za zagotovitev denarja in izvedbo projekta.

Več denarja za vzdrževanje in obnovo
Minister je ob tem spomnil, da ima država omejeno vsoto denarja, a si prizadevajo obrniti trend in v prihodnje vendarle zagotavljati denar za vzdrževanje cest in za najbolj nujne naložbe, katerih neizvedba že zavira razvoj.

Na ministrstvu ob tem pripravljajo operativni program, v katerem bodo vse naložbe časovno in vrednostno umestili, obe blejski obvoznici (severno in južno) pa Gašperšič označuje kot zelo pomembni.