Na Bledu si že dalj časa prizadevajo za zgraditev severne in južne obvoznice. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Na Bledu si že dalj časa prizadevajo za zgraditev severne in južne obvoznice. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Blejski župan Janez Fajfar je pojasnil, da se z asfaltiranjem končuje rekonstrukcija dela Seliške ceste, ki jo bodo odprli pred začetkom novega šolskega leta. Naslednji teden bo po cesti stekel promet, čeprav se bo urejanje pločnika, kolesarske steze in javne razsvetljave še nadaljevalo.

Cesta, za katero so na občini vzeli milijon evrov posojila, je sicer prva faza blejske severne obvoznice, za katero 31. avgusta od ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča pričakujejo tudi podpis protokola o sofinanciranju.

Za južno obvoznico imata občina in država že nekaj let podpisan tak dogovor o sofinanciranju, vendar se še vedno zatika pri denarju. Odkupiti je treba še večji del zemljišč na trasi obvoznice, preden bi bilo lahko izdano gradbeno dovoljenje in bi se sploh začela gradnja. Občina pa sama vsako leto odkupi del zemljišč.

Na občini so državo zaprosili, da bi naslednje leto za nadaljnje odkupe zemljišč na trasi južne obvoznice in za ureditev naslednjih 500 metrov ceste na severni obvoznici zagotovila dva milijona evrov. "Upamo, da nam bo uspelo vsako leto pridobiti nekaj denarja. Ni pa mogoče kar čez noč pričakovati 30 milijonov evrov za tako naložbo," se zaveda župan. "Treba se je zavedati, da je južna obvoznica cesta v Bohinj in severna cesta na Pokljuko, zato to ne more biti le občinski problem, temveč regionalni oziroma celo državni," je še poudaril Fajfar.