Obsežna kriminalistična preiskava, ki ugotavlja podrobnosti in odgovornost za varnost, še traja, z ugotovitvami inšpektorja pa so bili seznanjeni vsi vpleteni.

Dogodek je opozoril tudi na nevarnost plina že med samo gradnjo. Foto: BoBo
Dogodek je opozoril tudi na nevarnost plina že med samo gradnjo. Foto: BoBo

Energetski inšpektor Igor Horvat je opravil nadzor pri investitorju Domplanu. Preverjal je obratovalno zanesljivost in varnost. Ukrepov pa ni izrekel, saj je bil s tehničnega vidika plinovod v Britofu zgrajen tako, kot mora biti.

"Težava je bila v tem, da je do poškodbe prišlo pri naknadnem posegu na mestu naknadno zgrajenega plinovodnega omrežja. Plinovod je bil v času gradnje ustrezno tehnično preizkušen, preverjena tesnost, preizkusni tlak," pojasnjuje inšpektor.

Zaradi povezave med obstoječim in novim plinovodom so spustili plin za preizkus zvara. To pa je bila napaka, opozarja Igor Horvat: "Plin se v omrežje sme spustiti šele, ko je za novo plinovodno omrežje pridobljeno uporabno dovoljenje."

Pri zaplinjanju je sodeloval tudi nadzornik, ki pa je nadziral delo investitorja in lastnika plinovoda, vse pa je ‒ Domplan. Konflikta interesov v tem primeru energetski inšpektor Horvat ne vidi, problem je drugje: "Da je nadzornik dovolil zaplinjanje plinovoda pred pridobitvijo uporabnega dovoljenja, čeprav se je plin uporabljal za preizkus tesnosti in ne za distribucijo in odjem."

Eksplozija v Britofu je bila splet okoliščin, ključne bodo ugotovitve kriminalistične preiskave. Znano pa je, da je izvajalec med izkopom na vodovodnem omrežju poškodoval plinovod, in o tem ni obvestil Domplana.