Nova avtocesta bo razbremenila poletno cestno gnečo. Foto: BoBo
Nova avtocesta bo razbremenila poletno cestno gnečo. Foto: BoBo

Družba za avtoceste je zahtevo za pridobitev gradbenega dovoljenja za nekaj več kot 13 kilometrov avtoceste med Draženci in Gruškovjem, ki kot edini del še manjka na podravski avtocesti do Hrvaške, vložila 20. maja, danes pa je dobil dovoljenje za izgradnjo prve etape, dolge 7,22 kilometra.

"To je zelo pomembna novica. Zelo smo veseli, da tečejo dela na tem projektu skladno s časovnim načrtom, ki smo si ga zastavili ob prihodu na čelo Darsa," je povedal predsednik uprave Darsa Matjaž Knez.

Dela prihodnje leto, konec do 2018
Zdaj bodo lahko objavili razpis za izvajalca gradbenih del. "Ta postopek je lahko dolgotrajen. Včasih traja takšna izbira pri tako velikih projektih tudi do pol leta. Če bi začeli prej, ko je bila projektna dokumentacija gotova in ko smo sprožili postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja, bi prihranili teh šest mesecev," je pojasnil Knez.

Kljub temu je optimističen. Pričakuje, da bodo izvajalca izbrali do konca leta, dela pa začeli v pomladanskih mesecih prihodnjega leta. "To je načrt, ki smo si ga zastavili, tako da bi bilo dela na tem odseku mogoče končati v letu 2018," je dejal.

Finančna konstrukcija za projekt, skupaj z DDV-jem je vredna okoli 230 milijonov evrov, je končana. Določen del bodo pokrili s posojili, dogovarjajo se za evropska sredstva, nekaj virov pa bo tudi lastnih. Želijo si, da bi dobili okoli 60 milijonov evrov evropskih sredstev, od višine teh pa bo odvisno, koliko lastnih sredstev bodo namenili za projekt.