Požar je povzročil veliko škodo. Foto: TV Slovenija/Spodnji Slaveči
Požar je povzročil veliko škodo. Foto: TV Slovenija/Spodnji Slaveči

Domači gasilci so prihiteli osem minut po klicu na pomoč, a so lahko rešili zgolj bivalni del hiše – ostrešje pa je v celoti zgorelo.

Družina – Silvova partnerica, njun 20-mesečni otrok in njegova babica – se je začasno preselila k sorodnikom, a si seveda želijo, da bi se lahko čim prej vrnili domov.

Že pred požarom so živeli zelo skromno, saj Silvova plača – je delavec v zidarskem podjetju – komaj zadošča za sproti. Zato upajo, da v nesreči ne bodo ostali sami. "Če bi imel vsaj hišo zavarovano, nimam nič, niti denarja, da bi lahko za silo popravili in da bi se vselili nazaj," je žalosten Silvo, "zato upam, da so še dobri ljudje, ki bodo pomagali – z delom ali drugače, če se da."

Po prvih izračunih bo obnova stala 28 tisočakov, v akcijo zbiranja denarja pa so se že vključile humanitarne organizacije – tudi območni Rdeči križ, kjer so za družino Prešeren odprli poseben račun. Ena zbiralna akcija sicer že poteka, in to za murskosoboško družino, ki ji je pred časom prav tako zgorela hiša: "Ravno ob takih velikih nesrečah, hudih življenjskih preizkušnjah, človek sam ne zmore razrešiti težav, zato je pomoč širše skupnosti neprecenljivega pomena," meni predsednica območne enote Rečega križa Albina Knapp.

Silvo Prešeren. Foto: TV Slovenija/Spodnji Slaveči
Silvo Prešeren. Foto: TV Slovenija/Spodnji Slaveči

Družini pa je priskočila na pomoč tudi matična občina. Županja Cvetka Ficko je najprej poskrbela za prehrambne izdelke, zdaj načrtujejo popravilo ostrešja: "Skupaj z domačimi obrtniki se bomo lotili obnove hiše. Občina ima prenizek proračun, da bi sama poskrbela za potreben denar, čeprav ga bomo nekaj darovali. Vsi pa upamo, da se bo kljub hudim časom našlo dovolj solidarnosti, da zberemo potrebnih 28 tisočakov."

Kako lahko pomagate?

Prejemnik:
RDEČI KRIŽ SLOVENIJE
OBMOČNO ZDRUŽENJE MURSKA SOBOTA
Ul. Staneta Rozmana 3
9000 MURSKA SOBOTA
Davčna št.: SI 51231018

ŠT. TRR: SI56 0234 0001 0419 250
Sklic SI 00 22112020-66
KODA NAMENA: OTHR
NAMEN: DONACIJA ZA DRUŽINO PREŠEREN