Del udeležencev prvega panoramskega relija, ki ga je pripravil Hrast Tržišče. Foto: Goran Rovan
Del udeležencev prvega panoramskega relija, ki ga je pripravil Hrast Tržišče. Foto: Goran Rovan
Dan mladosti brez Tita seveda ni mogel miniti. Foto: Goran Rovan
V vasi Škovec so si lahko ogledali tudi muzej starin Leopolda Borštnarja. Foto: Goran Rovan
Obiskali so tudi vinsko klet Mastnak v Krakovem. Foto: Goran Rovan

Klub ljubiteljev starih vozil mirnske doline Hrast iz Tržišča je ob nekdanjem dnevu mladosti pripravil svoj prvi panoramski reli. Tega se je zaradi slabega vremena udeležilo manj kot 170 članov in drugih ljubiteljev starodobnikov, še posebej so manjkali lastniki dvokolesnikov, ki so najštevilnejši in so zaradi napovedanega dežja raje ostali na suhem.

Drugi so se zbrali pred klubskim prostorom, ki so ga ob železniški postaji v Tržišču odprli v marcu. Tu jih je poleg podžupana občine Sevnica Janeza Kukca in predsednika krajevne skupnosti Tržišče Janeza Viranta, predsednika Hrasta Tonija Janežiča pozdravil tudi maršal Tito. Potem je več kot 50 starodobnih vozil, najstarejše med njimi je bil ford letnik 1828, krenilo na 75 km dolgo pot. Najprej do vasi Škovec, kjer so si lahko ogledali vas, ki je bila v letu 2010 razglašena za najlepšo vas v Posavju in osvojila tretje mesto na ocenjevanju najlepših krajev v Sloveniji, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Še posebej so bili navdušeni nad muzejem, v katerem so številna lepo ohranjena in restavrirana kmečka orodja, pripomočki in drugi kmetijski in obrtniški stroji. Muzej je uredil član Hrasta Leopold Borštnar.

Naslednji postanek so imeli v Vinski kleti Mastnak v Krakovem pri Sevnici, kjer so si ogledali, kako pridelujejo in zorijo penine Valvasor in Valentina ter poskusili tudi cviček, ki ga prideluje oče cvička Zdravko Mastnak. Ta postanek so pripravili člani Moto kluba Posavje, ki mu predseduje Iztok Bence. Člani so poskrbeli tudi za prigrizek. Potem pa so v dežju nadaljevali do Cvičkovega hrama na Raki. Od tam pa na izhodiščno točko v Tržišče, kjer so svoj prvi panoramski reli sklenili. Seveda z obljubo, da se prihodnje leto spet srečajo.

Za MMC Goran Rovan