Vlada načrtuje spremembe sistema socialnih pomoči, da bo zdrave in za delo sposobne spodbujal k zaposlitvi, s tem pa tudi k bolj urejenemu življenju. Foto: Bogdan Miklič
Vlada načrtuje spremembe sistema socialnih pomoči, da bo zdrave in za delo sposobne spodbujal k zaposlitvi, s tem pa tudi k bolj urejenemu življenju. Foto: Bogdan Miklič

Župani pričakujejo sistemsko urejanje romske problematike, med drugim naj bi med seboj bistveno bolj usklajeno delovale posamezne policijske postaje, poudarja kočevski župan Vladimir Prebilič. Župani si želijo tudi boljšega sodelovanja s policijo v obliki dodatne mobilizacije posebne enote policije in da bi bili pogovori z vrhom politike izhodišče za bistveno učinkovitejše sodelovanje s pravosodnim sistemom.

"Dogaja se, da tudi po tem, ko policisti izpeljejo postopek, ti postopki ne doživijo nobenega nadaljnjega epiloga," je za Radio Slovenija opozoril Prebilič. Manjša kazniva dejanja to popolnoma legalizira, kriminal pa se postopoma še razrašča, dodaja Prebilič. Zato ga veseli, da se je vlada odzvala in "da želi proaktivno reševati ta vprašanja". "Pred tem to ni bilo tako in pričakovanja so v tem smislu kar velika," je še dejal župan Kočevja.

Tudi po mnenju župana Mestne občine Novo mesto Gregorja Macedonija bo treba položaj romske skupnosti reševati bolj sistemsko. Kot je navedel Macedoni, namreč "99 odstotkov Romov ne konča osnovne šole in 99 odstotkov Romov ni zaposlenih". To pa je posledica dejstva, da se pri nas ne izplača delati, je ob nedavnem obisku v Novem mestu dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj. "Ker je razmerje med socialno pomočjo na eni strani in minimalno plačo na drugi strani premajhno. Ne gre za to, da bi bile socialne pomoči previsoke, ampak so plače dejansko prenizke," je dejal minister.

Zato vlada že načrtuje spremembe sistema socialnih pomoči, da bo zdrave in za delo sposobne spodbujal k zaposlitvi, s tem pa tudi k bolj urejenemu življenju.