Fajfar upa, da se na Bledu ne bo ponovila škofjeloška zgodba izgradnje obvoznice. Foto: BoBo
Fajfar upa, da se na Bledu ne bo ponovila škofjeloška zgodba izgradnje obvoznice. Foto: BoBo

Blejski občinski svetniki so na zadnji letošnji seji občinski upravi prižgali zeleno luč za začetek priprave podrobnega občinskega prostorskega načrta za severno razbremenilno cesto. Blejski župan Janez Fajfar pričakuje, da bo pri umestitvi in financiranju severne obvoznice precej manj zapletov kot pri sedemkrat dražji južni obvoznici.

Meni, da bi se lahko celo zgodilo, da bi obe cesti gradili istočasno oziroma takoj drugo za drugo. Obe bi po njegovem prepričanju lahko uvrstili med državne projekte za evropsko financiranje iz prihodnje finančne perspektive, medtem ko je že jasno, da je južna obvoznica izpadla iz iztekajoče se perspektive, katere projekti morajo biti končani do konca leta 2015.

Direktor DRSC-ja Gregor Ficko je županu pred kratkim pojasnil, da je denarna vsota omejena. Odkupi zemljišč za obvoznico bodo tako stekli, ko bo denar na voljo, pogovori na terenu pa že potekajo, a so težave z nekaterimi lastniki zemljišč. Ta mesec je bila tako izdelana dokončna različica projekta, prihodnje leto pa bi bilo lahko, kot upa Fajfar, izdano gradbeno dovoljenje.

Repriza škofjeloške srhljivke?
Upoštevajoč velike težave, ki spremljajo gradnjo poljanske obvoznice v Škofji Loki, Fajfar upa, da bo na Bledu zrelost neprimerno večja. "Obvoznica bo namreč, čeprav ne bo vsem najbolj po volji, razbremenila Bled in zavarovala jezero," je poudaril Fajfar, ki je dogajanje, povezano s škofjeloško obvoznico, opisal kot srhljivko. "Ne vem, ali je kje na svetu narod, ki sam sebe tako sovraži. Še tam, kjer se lahko kaj naredi, se spet vse podre," je povzel.