Prenovljeni trg, kot si ga je zamislila (in ga računalniško vizualizirala) Ark Arhitektura Krušec. Foto: Ark Arhitektura Krušec
Prenovljeni trg, kot si ga je zamislila (in ga računalniško vizualizirala) Ark Arhitektura Krušec. Foto: Ark Arhitektura Krušec
UMARH, Ptuj
Predlog UMARH-a. Foto: UMARH
Atelje Vozlič, Ptuj
Predlog Ateljeja Vozlič. Foto: Atelje Vozlič

S prenovo ptujske tržnice želi mestna občina celovito prenoviti tržni prostor, predvsem pa znova združiti celotni prostor trga, ki ga zdaj razdvajajo cesta in parkirišča. Ob tem bi se tudi obnovili vsa komunalna infrastruktura, razsvetljava in tlakovanje. Trije arhitekturni biroji (ptujski UMARH ter ljubljanska Ark Arhitektura Krušec in Atelje Vozlič) so že pripravili idejne zasnove prenove, njihovo delo je usmerjal arhitekt Peter Gabrijelčič.
"Mestna tržnica bi bila potem dejansko največji in osrednji mestni trg, nekakšna dnevna soba mesta ali pa mestno prizorišče. Zato je treba to obravnavati kot velik odprt prostor, ki lahko sprejme različne programe, ki pa se morajo vedno znova odstraniti in sprostiti mesto drugim vsebinam," ključno vlogo nove tržnice opisuje Gabrijelčič.
Ta prostor bi torej vseboval tržnico, na obrobju gostinske lokale, na odprtem prostoru pa bi gostili različne prireditve. Nujne bodo tudi prometne spremembe. "Za zdaj bo to verjetno enosmerni promet, ampak postopoma, tako kot to vidimo v drugih mestih, se bo promet začel ukinjati iz mestnega jedra," še dodaja Gabrijelič, v povezavi s tem pa na Ptuju načrtujejo gradnjo nove parkirne hiše.
Izbira izvajalca do konca leta
Neznank glede projekta je sicer še kar nekaj, dokončna podoba tržnice bo oblikovana tako na osnovi projektnih predlogov treh arhitekturnih pisarn kot tudi glede na pobude in mnenja javnosti. Kljub odprtim vprašanjem pa župan mestne občine Miran Senčar pričakuje, da bi lahko projekt začeli že letos. "Do konca leta bi lahko že izbrali izvajalca, mogoče bi prenovo začeli izvajati že ob koncu letošnjega leta, prav gotovo pa bo to do februarja ali marca prihodnje leto," ostaja optimističen Senčar.
Finančna konstrukcija prenove bo jasna, ko bodo znane podrobnosti projekta, mestna občina pa računa na denar iz trajnostne urbane strategije, kjer bo za vse mestne občine na voljo 117 milijonov evrov. "V zvezi mestnih občin Slovenije smo se sami dogovorili o razdelilniku, tako da verjamem, da ne bo zapletov potem pri ministrstvih in da bomo ta denar lahko začeli črpati že letos," še dodaja Senčar, ki ob tem pričakuje, da bi Ptuj iz omenjenega sklada lahko dobil od štiri do osem milijonov evrov.
O tem, koliko bo stala prenova tržnice, za zdaj na Ptuju torej uradno ne govori nihče, počakati želijo na dokončno oblikovanje projektne rešitve, po neuradnih ocenah pa naj bi bila prenova vredna približno milijon evrov in pol.