Sprememba lastništva družbe načeloma naj ne bi vplivala na izpolnjevanje obveznosti iz pogodb, ki urejajo upravljanje krajinskega parka. Foto: BoBo
Sprememba lastništva družbe načeloma naj ne bi vplivala na izpolnjevanje obveznosti iz pogodb, ki urejajo upravljanje krajinskega parka. Foto: BoBo

Če ne bo nepredvidenih zapletov, bo slovenski Telekom v prvi polovici prihodnjega leta prodan. S tem bo novega lastnika dobila tudi ena njegovih hčerinskih družb - Soline Pridelava soli. Ta ima poleg rudarskih pravic z državo sklenjeno koncesijsko pogodbo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline in rabo te naravne vrednote.

Odprto vprašanje je, ali so koncesijske pogodbe, sklenjene med državo in družbo Soline Pridelava soli, dovolj močno zagotovilo za nadaljevanje obstoječega režima in standardov varovanega območja Krajinskega parka. Direktor Klavdij Godnič pojasnjuje, da sta obe strani, Soline in lastnik, te pogodbe do zdaj spoštovali in ravnali skladno z določili pogodb. "Jasno, da je vedno mogoče, da se te pogodbe ne spoštujejo dosledno, in v tem primeru je potem mogoča državna prekinitev te pogodbe - lastnika parka, ta pa mora najti novega upravljavca parka."

Kdo je dovolj družbeno odgovoren, da bi lahko upravljal Soline?
Pobudam za izločitev krajinskega parka se je že pred meseci pridružil tudi župan občine Piran Peter Bossman. "Spremljamo postopke privatizacije Telekoma, saj vztrajamo, da soline lahko upravlja le podjetje, ki kaže posebno družbeno in okoljsko odgovornost."

Sprememba lastništva družbe načeloma naj ne bi vplivala na izpolnjevanje obveznosti iz pogodb, ki urejajo upravljanje krajinskega parka. A tudi to za ministrstvo za okolje in prostor ni zadostna varovalka, zato je Slovenskemu državnemu holdingu predlagalo, da celotno družbo Soline izloči iz paketa prodaje Telekoma vse do uskladitve s spremenjeno zakonodajo in do razrešitve vseh odprtih vprašanj. Tega pa po mnenju SDH-ja zaradi zapletene situacije in prepletenosti koncesijskih razmerij ne bo mogoče storiti pred iztekom roka za prodajo. Iz holdinga še sporočajo, da si bodo prizadevali za rešitve, ki bi omogočile ohranitev državnega nadzora nad Sečoveljskimi solinami.