Udeleženci izmenjave so pripravili vaške igre sredi mesta. Foto: Goran Rovan
Udeleženci izmenjave so pripravili vaške igre sredi mesta. Foto: Goran Rovan
Na zmenjavi je sodelovalo 25 mladih iz petih držav. Foto: Goran Rovan
Mladinska izmenjava petih držav

​Mladinska točka Veliki Kamen, ki že deveto leto deluje pod okriljem Mladinskega centra Krško, je ob pomoči Prostovoljnega gasilskega društva Veliki Kamen, letos prvič pripravila mednarodno mladinsko izmenjavo z naslovom »Village games in the middle of the city.« Na njej je sodelovalo 25 udeležencev iz petih držav - Romunije, Bolgarije, Francije, Italije in Slovenije, med italijanskimi predstavniki sta bila tudi državljana Slonokoščene obale in Kolumbije.

Udeleženci, ki so bili nastanjeni v Mladinskem centru Krško, so v prvih dneh izmenjave z obiski na različnih kmetijah v Posavju spoznavali slovensko kulturno dediščino, kmečke običaje in opravila, vaške igre, glasbo in kulinariko. Poleg kmetij so si ogledali tudi muzej na prostem v Rogatcu. Ob tem so se tudi zabavali in spoznavali med sabo. Tako so na bazenu v Brestanici pripravili zabavne vodne igre, pred kulturnim domom v Krškem jih je sprejel župan občine Krško Miran Stanko, na gradu Rajhenburg so pripravili medkulturni večer s predstavitvijo značilnih gradov držav, iz katerih so prišli.

Devetdnevna mednarodna mladinska izmenjava pa se je končala s sklepno prireditvijo vaških iger v središču mesta, na igrišču pred Mladinskim centrom Krško. Pri tem je Sandi Lekše, koordinator in tudi sam udeleženec izmenjave poudaril, da gre verjetno za prve vaške igre, ki so kdaj potekale v Krškem. Udeleženci so te »vaške igre« pripravili sami na podlagi izkušenj, ki so si jih pridobili na obiskih različnih kmetij v Posavju. Seveda pa so ob slovesu vsi zatrjevali, da jim je bilo pri nas zelo všeč in da se bodo v Slovenijo še vrnili.

Za MMC Goran Rovan

Mladinska izmenjava petih držav