Španov vrh je imel lani samo tri smučarske dneve. (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Španov vrh je imel lani samo tri smučarske dneve. (fotografija je simbolična). Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Dokončno odločitev bo sicer sprejel jeseniški občinski svet - a dejstvo je, da je občina že jasno povedala, da nima denarja ne za obnovo ne za pokrivanje vsakoletne izgube.

Kot pravi direktor Zavoda za Šport Zvone Kramar, se je občina, ki je za vsako leto morala nameniti 35.000 evrov, za tako potezo odločila na podlagi dejstva, da smučišče zaradi svoje nizke lege nima prihodnosti. V zadnjih treh letih so našteli 18, 5 in lani samo tri obratovalne dneve. "In enostavno pač ne prenesemo stroškov vzdrževanja in popravljanja žičniške naprave iz javnih sredstev."

Občina bi morala poleg vsega v obnovo sicer najstarejše sedežnice na območju nekdanje Jugoslavije nameniti kar milijon evrov, ki jih seveda nima, zato so ministrstvu že najavili prenehanje obratovanja in predali koncesijo. Odzivi na Jesenicah so mešani, predsednik TD-ja Planina pod Golico Klemen Klinar pa na odločitev gleda realno, čeprav je to nedvomno izguba za turistično ponudbo območja. "Razočaran sem, po drugi strani pa vendarle razumemo občino, ker je investicija prehuda."

Kot še dodaja Kramar, je žičnica lahko samo dodatek ponudbi, žal pa sta turistični zagon in s tem obisk v Planini zamrla. Ni parkirišč, ni nastanitvenih kapacitet. "Poleg tega ni snega in so se negativne stvari samo seštevale," pravi Kramar.

Klemen Klinar temu ne oporeka. "Tudi to je mogoče res. Sama turistična ponudba v Planini pod Gorico je tiste zlate čase že preživela. Če je odločitev občine, da se ne gre v nadaljnji razvoj smučišča, je bolje, da ta stvar ni tam in kvari krajino."

V teh dneh so že začeli demontiranje naprave, ki jo bodo prodali, če bodo le našli kupca. O vsem skupaj pa vendarle še niso rekli zadnje besede jeseniški svetniki, ki bodo o tem še razpravljali predvidoma na decembrski seji.