Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Novogoriški župan Klemen Miklavič je na delovnem obisku gostil ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka. Govorila sta tudi o ukrepih za večjo varnost kopanja v reki Soči. Rešitev je po ministrovem mnenju v vzajemnem dogovoru med koncesionarjem, novogoriško občino in tudi kopalci. Kopališče na reki Soči v Solkanu je tradicionalno kopališče, kjer pa je, kot vsepovsod v Soči, kopanje razmeroma nevarno.

"Menim, da se da dogovoriti o nekih spremembah režimov v času, ko se tam tudi kopa, to je v času poletnih mesecev in prek dneva, da so spremembe gladine Soče zaradi delovanja hidroelektrarne na neki način napovedljive. Kopalci morajo biti obveščeni o tem, kaj se bo dogajalo z vodostajem. Prepričan sem, da se da vse to tudi narediti," je povedal Vizjak.

Okoljski minister se je v pogovoru z županom dotaknil tudi področja uravnavanja pretoka vode, kar je po besedah novogoriškega župana pomemben premik pri tej problematiki. "Zagotovil nam je, da bo govoril s HSE-jem in tam poskušal doseči, da se tudi to prilagodi. Ko se bomo začeli pogovarjati v tej smeri, bo k reševanju pristopila tudi občina z vsem, kar lahko pomaga. Dejstvo je, da smo danes odprli pravo vprašanje, to pa je spuščanje vode skozi hidroelektrarno. To je v pristojnosti koncesionarja, tako kot upravljanje s celotnim vodotokom." Vsekakor bo treba hitro najti rešitve, saj se je v torek začela letošnja kopalna sezona, je še dejal.

Odprli prenovljeno merilno mesto za spremljanje kakovosti zraka v Novi Gorici

Po dopoldanskem ogledu plazu na Gradišču nad Prvačino je Vizjak skupaj z novogoriškim županom odprl prenovljeno merilno mesto za spremljanje kakovosti zraka v Novi Gorici. Merilno mesto je eno izmed 22 v Sloveniji, ki so bila prenovljena v sklopu kohezijskega projekta Sinica. Za 6,3-milijonski projekt je EU prispeval 85 odstotkov, je na prireditvi povedal generalni direktor Agencije RS za okolje (Arso) Joško Knez.

"Novogoriška merilna postaja je ena bolje opremljenih, v njej merimo tista onesnaževala, ki so tukaj najpomembnejša, to so dušikovi oksidi, ozon in prašni delci," je povedal Knez. Prebivalci Nova Gorice po njegovih besedah dihajo čist zrak, precej čistejši kot v marsikaterem drugem slovenskem mestu.

Onesnaženost zraka s prašnimi delci je v Novi Gorici manjša kot drugje. "Je pa tukaj nekaj lokalnih težav, predvsem poleti z ozonom, pozimi pa občasno tudi z delci. Vse to pa je povezano z industrijo v Padski nižini in v specifičnih vremenskih pogojih prihaja do tega. Čeprav v zadnjih letih opažamo, da se tudi te številke zmanjšujejo," je še povedal Knez.