Bohinjski župan je sicer na prejšnjih parlamentarnih volitvah neuspešno kandidiral na listi Gibanja za Slovenijo. Foto: BoBo
Bohinjski župan je sicer na prejšnjih parlamentarnih volitvah neuspešno kandidiral na listi Gibanja za Slovenijo. Foto: BoBo

Tragično je, ko oblast začne uporabljati argumente moči namesto moči argumentov.

Franc Kramar, župan občine Bohinj

Bohinjski župan Franc Kramar je v odzivu na ponedeljkovo pismo ministrstva za infrastrukturo in prostor Zvonka Černača zavrnil navedbe, da rešuje lasten primer črne gradnje. "Vaše opozorilo glede bistvenih dejavnikov pravne države je na mestu, saj že nekaj časa opozarjamo na nezakonitost uredbe, a je vaše ministrstvo ne odpravi," je zapisal v odgovoru na ministrovo trditev, da se dejavnosti bohinjske občine oddaljujejo od bistvenih dejavnikov pravne države.
Meni, da bo uredbo moralo odpraviti ustavno sodišče ali celo evropsko sodišče za človekove pravice. Potrdil je, da je sicer ustavno sodišče že zavrnilo nekaj pobud o ustavni presoji omenjene uredbe o prostorskih ureditvenih pogojih za sanacijo degradiranega prostora na območju Triglavskega narodnega parka (TNP) vendar z razlogom, da niso bila uporabljena vsa predhodna pravna sredstva, ker so jih vlagali posamezniki. Zdaj pa bo pobudo za ustavno presojo prvič vložila občina.

Kramar se je odzval tudi na navedbe, da se je sam zavzemal za rušitev črnih gradenj. Kot je pojasnil, je občina leta 2009 res pozvala ministra, naj ukrepa v primeru črnih gradenj, vendar tistih, ki so rasle po letu 1994. Vsi ti objekti zdaj še stojijo, odločbe za rušenje pa so dobili le tisti, ki imajo objekte, stare več kot 30 let, oziroma jih je prijavil javni zavod TNP, ne Občina Bohinj, trdi Kramar.

"Nekdo si je zaželel lokacije ..."
O očitku, da rešuje lasten problem, je Kramar pojasnil, da je lokal, ki ga ima njegova družina v najemu, občinski in ima uporabno dovoljenje. Meni, da se uredba izvaja le zato, ker si je nekdo zaželel lokacije, na kateri sta skupaj z ženo že pred 25 leti začela svoj posel.

Kot poudarja Kramar, bo uporabil vsa pravna sredstva, da zaščiti občinsko premoženje, za kar ga je pooblastil tudi občinski svet. Razmišlja pa tudi, da bi tožil državo za odškodnino za ohranjanje Bohinjskega jezera, saj ima omenjeni lokal edini stranišča, ki jih že leta in leta uporablja tisoče kopalcev. Tako so narodni park, za katerega mora skrbeti država, rešili onesnaževanja s fekalijami.

Ob koncu pisma, ki ga je naslovil na ministrstvo za infrastrukturo in prostor, Kramar že enkrat poziva ministrstvo in vlado, naj upošteva zakone. "Tragično je, ko oblast začne uporabljati argumente moči namesto moči argumentov," je zapisal.

Tragično je, ko oblast začne uporabljati argumente moči namesto moči argumentov.

Franc Kramar, župan občine Bohinj