Kranjska Gora. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Kranjska Gora. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

Mednarodno arbitražno sodišče pri Gospodarski zbornici Avstrije na Dunaju je konec oktobra v celoti zavrnilo tožbeni zahtevek družbe WTE Wassertechnik in odločilo, da je WTE dolžen občini povrniti tudi stroške arbitražnega postopka v vrednosti 214.000 evrov. "Z zmago Občine Kranjska Gora je dolgoletna saga o izgradnji in upravljanju kanalizacijske infrastrukture dobila epilog," je zadovoljen župan Janez Hrovat.

Kranjskogorski župan Janez Horvat. Foto: MMC RTV SLO
Kranjskogorski župan Janez Horvat. Foto: MMC RTV SLO

Družba WTE je imela na osnovi koncesijske pogodbe iz leta 1998 koncesijo za zbiranje, odvajanje in čiščenje odpadnih voda v občini Kranjska Gora. Kot poudarjajo na občini, se je koncesijsko razmerje izteklo dne 30. januarja 2016, čemur pa je WTE kot koncesionar nasprotoval in začel arbitražni postopek na Dunaju.

WTE: Prekinitev je bila predčasna

Nekdanji koncesionar meni, da je bila prekinitev predčasna, Hrovat pa je poudaril, da so se na sestanku s predstavniki družbe januarja 2016 sporazumno dogovorili o datumu poteka koncesijske pogodbe in tudi poplačali vse obveznosti, ki so jih imeli do koncesionarja.

V dveh zahtevkih je WTE od kranjskogorske občine terjal povračilo davka na dodano vrednost za gradnjo kanalizacijskega omrežja in povračilo domnevne škode, ki naj bi mu nastala zaradi zatrjevanega predčasnega prenehanja koncesije. Skupaj sta zahtevka presegala 1,5 milijona evrov. Arbitražno sodišče pa je oba zahtevka zavrnilo in v sporu pritrdilo stališčem občine, kjer so vztrajali, da do koncesionarja nimajo več nobenih obveznosti.

Hrovat tudi sicer s sodelovanjem z WTE-jem kot koncesionarjem ni bil zadovoljen. Prepričan je, da so se večletna namigovanja, da je pogodba finančno in okoljsko škodljiva, izkazala za pravilna, saj so bile v reviziji ugotovljene številne nepravilnosti v izgradnji in delovanju kanalizacijskega sistema.

Za sanacijo infrastrukture in vzpostavitev pravilnega delovanja je bil potreben od občine znaten finančni vložek. S tem so na občini, kot je prepričan Hrovat, preprečili, da bi več tisoč kubičnih metrov neprečiščene vode in blata izteklo v dotoke reke Save, kar naj bi se dogajalo v času, ko je kanalizacijski sistem upravljal WTE.

Slovenska tiskovna agencija odziv družbe WTE na arbitražno sodbo in očitke od občine še čaka.