Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Krek je dejal, da razume zaskrbljenost županov, vendar jih je ob tem opozoril, naj se pred odločitvijo o zapiranju vrtcev ali šol, vedno posvetujejo z regionalnim epidemiologom ali lokalnim zdravstvenim domom. Prav tako zatrdil, da ob vsakem sumu na okužbo šol in vrtcev ne bodo zapirali.

"Otroci smrkajo, kašljajo, kihajo, starši kihajo, kašljajo, imamo lahko veliko sumov in potem je odpiranje šol nesmiselno. Če zapremo šolo, jo zapremo, ko je nujno potrebno. Zato smo organizirali majhne skupine. Če se bo kaj zgodilo, se bo v tej majhni skupini. Potem bomo to skupino prebrisali in izolirali. Šola pa lahko še vedno poteka naprej," je povedal za Radio Slovenija.

Kritike zaradi zaprtja šole in vrtca

Župan umaknil odredbo

Župan Radencev Roman Leljak je namreč odredil zaprtje osnovne šole Kapela in vrtca Grozdek na Kapelskem Vrhu v Slovenskih goricah zaradi suma, da je eden od staršev otroka, ki obiskuje tamkajšnji vrtec, okužen z novim koronavirusom. V petek dopoldne se odločil za umik odredbe, ker je bil po mnenju NIJZ-ja njegov ukrep prenagljen. Izvid testiranja na okužbo z novim koronavirusom je bil pri enem od staršev otrok na Kapeli po poročanju STA negativen.

Na odločitev župana Radencev se je na novinarski konferenci odzval tudi vladni govornik za covid-19 Jelko Kacin. "Epidemiološka slika je zelo jasna, v četrtek ni bilo nobene nove pozitivne osebe, kar se nanaša tudi na osebo, ki je zmotila župana Radencev. Želeli bi si, da bi župani, ki bi se znašli v zagati, svojo zadrego, strah skomunicirali z lokalnim epidemiologom. NIJZ ima regionalne epidemiologe po vsej Sloveniji in bi lahko opravili konzultacije. Če iz kakršnega koli razloga ne najdejo epidemiologa, se lahko obrnejo na lokalni zdravstveni dom. Posvetovanje z medicinskim osebjem bi bilo vsekakor dobrodošlo," je odločitev o zaprtju šole in vrtca komentiral Kacin.

Kakšen je protokol pri novi okužbi?

Župan krivdo vali na nejasna navodila NIJZ-ja

"Niti občina niti ravnatelji nismo dobili nobenega obvestila od Nacionalnega inštituta za javno zdravje do 8.00 zjutraj. Čeprav so sinoči v medijih pojasnili, da bo ponoči znan rezultat testiranja. Pričakoval sem, da me bodo kot župana obvestili, očitno pa se nadaljuje čuden odnos do županov. Očitno bomo morali počakati na redno obvestilo okoli 11. ure, da bomo vedeli, ali imamo primer okužbe pri Kapeli ali ne," je zjutraj dejal za TV Slovenija Leljak.

"Direktor NIJZ-ja Milan Krek je dal osnovna navodila, kako ravnati v šolah, ni dal pa jasnih navodil, kako ravnati, ko se pojavi sum okužbe z novim koronavirusom pri starših ali otrocih. Preden so navodila pojasnili sinoči v medijih, navodil ni bilo. Glede na to, da se je sum pojavil v četrtek popoldne, sem ravnal po svoji logiki oziroma po navodilih, ki smo jih imeli od vlade in niso bila preklicana, da lahko župani samoiniciativno sprejmemo odločitve. Epidemija je še vedno razglašena do 31. maja. Zato sem se odločil, da bom naredil najmanj škode, če otroci v petek ostanejo doma, kar sem zapisal v odredbi. Po znanih rezultatih bomo v ponedeljek nadaljevali šolanje oziroma ne bomo," je pojasnil svojo odločitev in opozorila NIJZ-ja, da ne gre kar tako zapirati šole in vrtce.

"NIJZ bo moral dajati zelo jasna navodila. Morda je dobro, da se je to zgodilo in bo to vzorčni primer, da bodo vsi župani in ravnatelji vedeli, da dokler ni potrjen primer, morajo šole in vrtci delovati. S čimer se ne strinjam," je še dodal radenski župan.

Opravičilo za nevšečnosti

Ravnateljica šole Andreja Strmšek je na spletni strani zapisala, da bo šola v petek iz preventive pred širjenjem okužbe z novim koronavirusom zaprta in da bodo izobraževanje za učence prvega triletja spet izvajali na daljavo.

"Razumem, da vam s tem povzročamo nevšečnosti, za kar se vam opravičujem. O nadaljnjem poteku dogodkov vas bomo obvestili, ko bo več znanega," je zapisala ravnateljica.

Osnovna šola in vrtec Kapela sta zaprta zaradi suma okužbe enega od staršev.