Kot je zapisal Leljak, bo v petek znano, ali ima oseba potrjeno okužbo z novim koronavirusom. Če bo izid negativen, bodo v ponedeljek pouk in varstvo izvajali normalno. V občini Radenci sicer delujejo Osnovna šola Kajetana Koviča Radenci in Osnovna šola Kapela ter Vrtec Radenci z enoto pri Kapeli.

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je v oddaji 24ur zvečer dejal, da se mu ne zdi prav, da je župan šolo in vrtec zaprl tako hitro. Kot je dejal, bodo namreč ponoči že vedeli, ali je oseba okužena, in v primeru, da bi bila pozitivna na novi koronavirus, pravočasno sprejeli potrebne ukrepe.

Prehajanje meje s Hrvaško bo hitrejše, z Avstrijo še ni dogovora

Do konca tega tedna bodo po besedah Jelka Kacina formalno parafirali protokol, kako naj poteka čim učinkovitejše prehajanje meje med Slovenijo in Hrvaško. Madžarska in Avstrija pa sta prvi državi, za kateri pričakujejo dvostranski dogovor.

Ljudje, ki zdaj prehajajo slovensko-hrvaško mejo, se tam zadržijo dalj časa, ker hrvaška policija zbira podatke, da bi jih v primeru izbruha nekega žarišča čim prej opozorili. A pripravljajo poseben sistem, ki bo omogočil, da se tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško, na meji ne bodo več zadrževali, saj bodo njihovi podatki že v sistemu, pojasnjuje vladni govorec Jelko Kacin. Tako bo prehod stekel bistveno hitreje, je prepričan.

"Nacionalni inštitut za javno zdravje je pripravil epidemiološko oceno, tako načelno, po kateri je v tem trenutku v Evropi 14 držav, od koder bi bilo mogoče dovoliti državljanom, da vstopajo v Slovenijo, ampak dokler ni dogovora znotraj Evropske unije oz. širšega schengenskega prostora, ki vključuje tudi Norveško, Islandijo, Švico, Lihtenštajn, Vatikan, San Marino, toliko časa si moramo pomagati z dvostranskimi dogovori," je povedal o prihodnjem prehajanju mej.

Prvi državi, za kateri pričakujejo, da bo dogovor dosežen in bosta uvrščeni na ta seznam, sta Madžarska in Avstrija. "Avstrija namreč še vedno od svojih državljanov, ki gredo na ozemlje Slovenije, zahteva, da gredo ob vrnitvi v karanteno, kar jim močno otežuje odločitev, da bi že zdaj prišli na krajše počitnice v Slovenijo," je še dodal. Pogovori na strokovni ravni potekajo tudi z Italijo.