Pihalni orkester Krško, ki letos zaznamuje 60 let delovanja, je dosegel zavidljive rezultate na tekmovanjih doma in po svetu. Foto: Goran Rovan
Pihalni orkester Krško, ki letos zaznamuje 60 let delovanja, je dosegel zavidljive rezultate na tekmovanjih doma in po svetu. Foto: Goran Rovan
false
Krški godbeniki izvajajo vse od koračnic do narodne, zabavne in klasične glasbe. Foto: Goran Rovan
false
Orkester šteje več kot 80 članov, večina je zelo mladih. Foto: Goran Rovan
false
Za dvig kakovosti igranja je prvi poskrbel dirigent Drago Gradišek, ki ga je vodil kar 28 let. Foto: Goran Rovan
false
Od leta 2003 orkester uspešno vodi dirigent Dejan Žnideršič. Foto: Goran Rovan
false
Krški godbeniki vedno povsem napolnijo dvorano krškega kulturnega doma. Foto: Goran Rovan
false
Ob jubileju bodo krški godbeniki izdali še monografijo, predstavili dokumentarni film o Dragu Gradišku in v novembru izvedli še en jubilejni koncert. Foto: Goran Rovan
60 let Pihalnega orkestra Krško

Godba Tovarne celuloze in papirja Djuro Salaj je bila ustanovljena leta 1957 na željo delavcev. Pobuda Vladimirja Šege je takoj dobila vrsto somišljenikov in je ob podpori sindikata v takrat največji delovni organizaciji občine Krško toliko dozorela, da se je tega leta že uresničila. Tako se je godba pod vodstvom Maksa Umka prvič predstavila na Sremiču na proslavi v počastitev dneva Osvobodilne fronte slovenskega naroda in 1. maja, delavskega praznika.

Maks Umek je krško godbo vodil skoraj 18 let. Nasledil ga je Drago Gradišek, ki je godbo, ki je prerasla v pihalni orkester, vodil kar 28 let in z njim dosegel zavidljive uspehe na tekmovanjih. Z njegovim prihodom leta 1975 je orkester rasel tako številčno kot v kakovosti. Tako je orkester prejel dvakrat zlato priznanje s posebno pohvalo na državnem tekmovanju slovenskih pihalnih orkestrov v Sloveniji, v najvišji, koncertni skupini, in sicer leta 1995 in 2000. Leta 1994 je dosegel srebrno priznanje na mednarodnem tekmovanju v Valencii, Španija, in leta 1997 zlato priznanje v Kerkradeju na Nizozemskem. Uspehe "vražje godbe", kot ji pravi, pa Drago Gradišek takole povzame: "Orkester je z vztrajnostjo prišel do najvišjega kakovostnega razreda in tam dosegal tri zlate plakete, dve celo s posebno pohvalo. Uspehov je bilo več, različnih, saj smo se vedno zelo potrudili, da smo dobro zaigrali."

V letu 2003 je vodenje Pihalnega orkestra Krško prevzel pozavnist Dejan Žnideršič in ta zdaj šteje že 80 članov, večina je zelo mladih. Pod njegovim vodstvom orkester uspešno nadaljuje svoje poslanstvo. Leta 2006 je ponovil uspeh svojega predhodnika na državnem tekmovanju, od takrat pa se orkester ne udeležuje več tekmovanj, saj pravi, da ta ocenjevanja niso pravo merilo njihove kakovosti. Žnideršič pravi, da je sicer težko usklajevati delo v orkestru, ker je v njem veliko mladih, ki še potrebujejo izkušnje, je pa zato kolektiv zelo zagret, saj se znajo njegovi člani ob vajah tudi poveseliti in družiti. O nastopih in koncertih pa njen dirigent pove: "Prizadevamo si za to, da igramo predvsem koncertno glasbo. Se pravi, da pripravljamo po dva taka koncerta na leto, spomladi in jeseni. Vedno si izberemo neko tematiko, recimo lani in predlani je bila to glasba iz risank, ki smo jih morali večkrat ponavljati. Tako smo pripravili 10 predstav, ki si jih je ogledalo približno 4.000 ljudi, pa ne samo otrok. Predtem smo igrali filmsko glasbo in še kaj. Vedno se odločamo skupaj, ko kaka ideja pade, potem pa gremo v uresničitev te ideje, jo izpeljemo in dodelamo. Res pa je, da zaradi številčnosti ne moremo odigrati veliko takšnih koncertov, saj se v polni sestavi le težko zberemo, ker imajo naši člani tudi druge obveznosti – šolske, družinske, delovne."

Ob 60-letnici so v obeh avlah krškega kulturnega doma pripravili fotografsko razstavo, pred dnevi pa tudi prvi koncert. S tem pa dogodkov v tem jubilejnem letu zanje še ni konec, pravi Darja Dobršek, predsednica društva Pihalni orkester Krško, in dodaja: "Med drugim nas jeseni čaka še en koncert, in to v novembru. V tem mesecu pripravljamo tudi projekcijo dokumentarnega filma o Dragu Gradišku, ki je zaznamoval, ne samo naš orkester, ampak celotno krško glasbeno sceno, saj je deloval še v glasbeni šoli, 20 let vodil njen simfonični orkester in bil član še drugih glasbenih zasedb. V novembru pa naj bi izšla tudi monografija." Seveda pa bodo krški godbeniki predtem tako kot običajno nastopili še na številnih prireditvah. Ker znajo poskrbeti za dobro vzdušje, jih namreč vsi radi povabijo medse.

Godbo so do zdaj vodili le trije dirigenti
Kot je zapisano na Wikipediji, se Pihalni orkester Krško lahko pohvali ne samo s priznanji s tekmovanj, ampak tudi z uspešnimi koncerti doma in v tujini. Igrali so že v Franciji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in drugod po Evropi. Trikrat so nastopili tudi v Nemčiji v Bad Schlemi. Do zdaj so krško godbo vodili le trije dirigenti: Maks Umek, Drago Gradišek in Dejan Žnideršič. Maks Umek od 1957 do 1975 (18 let), Drago Gradišek do 2003 (28 let), od takrat pa Dejan Žnideršič (14 let).

Na prvem nastopu pred 60 leti je v godbi zaigralo 24 godbenikov, to število pa je z leti naraslo. Leta 1982 je štela godba že 52 godbenikov, dvajset let pozneje pa že več kot 70. Godba pa ni rasla le v številu godbenikov, vendar tudi po kakovosti. Že v osemdesetih letih je orkester prejel prva večja priznanja na republiškem tekmovanju. Prelomno leto pa je bilo leto 1990, ko je orkester osvojil zlato plaketo v prvi težavnostni skupini. Orkester pa kljub dosežkom ni počival, leta 1994 se je udeležil svojega prvega tekmovanja v tujini, španski Valencii in prejel srebrno priznanje. Naslednje leto je osvojil zlato priznanje s posebno pohvalo na državnem tekmovanju v koncertni, najvišji skupini, in s tem postal eden najboljših orkestrov v Sloveniji. Ta dva dogodka pa sta godbi odprla vrata za sodelovanje na 13. svetovnem tekmovanju pihalnih orkestrov v Kerkradeu na Nizozemskem, kjer je orkester z osvojenim zlatim priznanjem potrdil svoj sloves in dokazal, da se lahko enakopravno kosa z najboljšimi orkestri v svetovnem merilu. Leta 2000 je orkester ponovno odlično zaigral pred domačim občinstvom na državnem tekmovanju v koncertni težavnostni stopnji in že drugič osvoji zlato priznanje s posebno pohvalo.

Leta 2007 je orkester praznoval svojo 50. obletnico. Ob jubileju so najprej konec aprila pripravili razstavo slik ter preostalih spominkov v Kulturnem domu v Krškem. Največji dogodek pa je bil osrednji koncert, ki so ga pripravili 6. oktobra v hali tovarne Vipap Videm Krško, ki je simbolično ponazoril začetek godbe. Koncert so dobro sprejeli vsi poslušalci, saj je bila hala polna energije še ob koncu koncerta. To obletnico so slovesno sklenili decembra z letnim koncertom, na katerem so prvič podelili plakete Rudija Dimca, ki jih godba namenja godbenikom, ki so prispevali velik delež k uspehu in delovanju orkestra.

Repertoar orkestra ni skromen, saj izvaja vse zvrsti glasbe; od koračnic, narodne, zabavne, pa vse do klasične. Svojo kakovost potrjuje s svojim delom in nastopi, saj je orkester mogoče slišati na več desetih nastopih skozi vse leto. Orkester je tudi ponosen lastnik štirih zgoščenk ter DVD-jev, na katerem si lahko ogledate odličen koncert iz hale tovarne Vipap Videm Krško ob njihovi 50-letnici.

Goran Rovan, TV Slovenija

60 let Pihalnega orkestra Krško