Krajani Spodnjih Pirnič so zadovoljni, ker prireditve ne bo. Foto: MMC RTV SLO
Krajani Spodnjih Pirnič so zadovoljni, ker prireditve ne bo. Foto: MMC RTV SLO

Prireditev, ki bi potekala na prostem in bi se začela v petek zvečer ob 20. uri in končal ob 4. uri zjutraj naslednjega dne, je prijavila lastnica lokala Milena Zavašnik. Vloga se nanaša na 9. avgust in nato še vse preostale konce tedna v avgustu.

Krajevna skupnost: Ni jim uspelo
Prireditvam so močno nasprotovali krajani Spodnjih Pirnič (tam je tudi lokal Lipa). Predsednica krajevne skupnosti Pirniče Nada Prešeren je dejala, da je "prav, da je bil postopek ustavljen". Prepričana je, da je poskušal organizator prireditve, ki ni dobil dovoljenja občine za opravljanje gostinske dejavnosti v nočnem času, obiti prepoved občine in zadevo izpeljati prek sistema prijave prireditev.

Prešernova del krivde za to pripisuje zakonodaji, ki omogoča, da je za prireditve dokaj preprosto dobiti dovoljenja. Na to karto naj bi po njenih besedah igral tudi organizator, ki je poskušal pripraviti dve vzporedni prireditvi, za kateri je potrebna privolitev oz. soglasje dveh uradnih organov. "Za notranjo prireditev naj bi dovoljenje izdala policija, za tisto na prostem pa upravna enota. Tako bi se zgodilo, da en organ za drugega ne bi vedel," je še pojasnila Prešernova.

Milena Zavašnik pa, kot kaže, ni umaknila vloge za obratovanje tudi za preostale konce tedna v avgustu, saj so na Upravni enoti Ljubljana pojasnili, da vlogo za izdajo dovoljenja za druge dni v avgustu še obravnavajo. Dovoljenje bo izdano le, če bo organizator v postopku izkazal zadostne ukrepe za zagotovitev reda, varnosti življenja in zdravja udeležencev in drugih oseb, varnosti premoženja ter da prireditev ne bo ogrožala javnega prometa in predstavljala nedopustne obremenitve okolja, so še dejali.

Pozornost javnosti zaradi tragične smrti treh najstnic
Lokal Lipa je javnosti znan predvsem zaradi tragedije leta 2005, ko je množica do smrti poteptala tri najstnice. Dve 17-letni dekleti sta umrli na kraju tragedije, 15-letno dekle pa nekaj dni pozneje v UKC-ju. Lastnika Lipe Roberta Zavašnika so zaradi povzročitve splošne nevarnosti obsodili na pet let zapora, ker ni poskrbel za varnost na prireditvi. Zavašnik je že štiri leta na begu.