Svetniški klub NSi-ja je prepoved predlagal zaradi vse večje težave popivanja med mladimi. Foto: BoBo
Svetniški klub NSi-ja je prepoved predlagal zaradi vse večje težave popivanja med mladimi. Foto: BoBo
Pobuda za prepoved popivanja

Za prepoved uživanja alkoholnih pijač zunaj prostorov, ki so določeni za točenje alkoholnih pijač, so se zavzemali svetniki NSi-ja, ki so v obrazložitvi predloga opozorili, da je uživanje alkohola med mladostniki v Sloveniji glede na raziskave velika težava. Vodja svetniške skupine NSi-ja Mojca Kucler Dolinar je ob tem poudarila, da pri njihovem predlogu ne gre za prohibicijo in poseganje v pravice.

Da je pitje alkohola med mladimi velika težava, se je strinjal tudi ljubljanski župan Zoran Janković, pri čemer pa je dodal, da je sam načeloma proti kakršni koli prepovedi. "Bojim se, da bi ta prepoved še bolj stimulirala," je pojasnil in povedal še, da bi glede alkohola med mladimi rad videl javno razpravo v Sloveniji.

Anton Kranjc (NSi) pa je na to odgovoril, da mladina potrebuje prepovedi. Po njegovem mnenju posledica prepovedi pitja na prostem ne bi bila selitev tega med štiri stene. "Če so to druga mesta v Sloveniji že uveljavila, potem to ni potencialno neustavno," je še dodal.

Svetniki so na koncu predlog, ki je med drugim predvideval, da bi spoštovanje odloka preverjali občinski redarji, kršitelje pa kaznovali z globo 100 evrov, zavrnili.

Pobuda za prepoved popivanja