Ljubljana
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.6 od 23 glasov Ocenite to novico!
Stožice, nedokončan trgovski center
Nedokončan trgovski center v Športnem parku Stožice. Foto: BoBo
Izet Rastoder
Današnja dražba za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice je bila neuspešna. 1,045 milijona evrov varščine je sicer vplačal le eden, in sicer lastnik in direktor družbe Rastoder Izet Rastoder, a k dražbi ni pristopil. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Rastoderja ni bilo na dražbo

Dodaj v

Dražba za trgovski del Stožic neuspešna, Rastoder ni prišel

Sledi nov krog prodaje
8. maj 2017 ob 13:02
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Dražba za nedokončani trgovski center v Športnem parku Stožice je bila neuspešna. Izet Rastoder je sicer vplačal milijon evrov varščine, toda k dražbi nazadnje ni pristopil.

Izklicna cena za nepremičnine, ki predstavljajo nedokončani trgovski del parka Stožice, je bila postavljena pri 20,9 milijona evrov. Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi, prodajajo pa se kot celota.

Kot edini je varščino vplačal ločitveni upnik Rastoder, a k dražbi ni pristopil, zato je stečajna upraviteljica družbe Gradis-Energoplan (Grep) Lucija Klampfer sklenila, da je bila neuspešna.

Klampferjeva bo zdaj sodišču predlagala nov krog prodaje, in sicer v 14 dneh. Sodišču bo predlagala novo ceno, a zdaj še ne ve, kakšna ta bo, načeloma pa je cena v drugem krogu nižja.

"Za zdaj ne vemo, zakaj se Rastoder oz. njegov zastopnik ni udeležil javne dražbe," je pojasnila stečajna upraviteljica, ki je presenečena, da Rastoder, sicer največji ločitveni upnik, ni pristopil k današnji dražbi. Klampferjeva tudi meni, da Rastoder do informacije, da ni nihče drug plačal varščine, ni mogel priti. Tako bo zdaj dobil nazaj vrnjeno varščino.

Rastoder bi se dogovoril za kompenzacijo
Rastoder, ki je kupil terjatve, zavarovane z nedokončanim trgovskim delom, medtem pričakuje dogovor o lastništvu. Kot je prejšnji teden dejal za STA, se bo skušal s sodiščem dogovoriti za kompenzacijo, če ne bo drugih ponudnikov.

"Menim, da bi bilo popolnoma nesmiselno, da bi dvakrat plačali za lastništvo Stožic, glede na to, da smo plačali za terjatve bank. Poleg tega bo po nekaterih ocenah treba vložiti še okrog 30 milijonov, preden bi lahko trgovski del Stožic predali uporabnikom, ali pa 50 ali 60 milijonov, če bi to storili na ključ," je dodal Rastoder.

Stečajna upraviteljica je glede Rastoderjevega predloga pojasnila, da je pobot v zakonu o izvršbi dovoljen, v insolvenčnem zakonu pa ne. Če ločitveni upnik ne poda soglasja k nadaljnjim prodajam oz. k novi prodaji ceni, lahko pride do postopka prenosa nepremičnin na ločitvenega upnika.

Če bo ta rekel, da ne poda soglasja k prodaji, se po navedbah Klampferjeve naredi načrt delitve stečajne mase. To pomeni, da mora ločitveni upnik poravnati vse stroške stečajnega postopka, s sklepom o izročitvi nepremičnin pa sodišče nepremičnino izroči upniku.

Kot je pojasnila stečajna upraviteljica, so nepremičnine varovane in v dobrem stanju, razen varovanja pa drugih drugih stroškov ni. "Nepremičnina se vzdržuje in ohranja svojo vrednost," je dejala in dodala še, da do zdaj ogledov nepremičnine ni bilo.

Odkupil terjatve do Grepa
Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je lani maja z družbo Rastoder sklenila pogodbo o prodaji svežnja 84 milijonov evrov terjatev do Grepa, pogodba predvideva tudi izpolnitev določenih pogodbenih obveznosti. S kolikšnim popustom je Rastoder dobil terjatve, ni znano.

Še pred tem je Rastoder od Gorenjske banke, SID banke in nekaterih drugih komercialnih bank odkupil okoli 30 odstotkov vseh terjatev do Grepa.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
odzajcatč
# 08.05.2017 ob 13:05
...mafija dobro in usklajeno šiba dalje..s pomočjo sodstva in podkupljenih finančnikov in odvetnikov.....
smeško 562
# 08.05.2017 ob 13:48
Stožice niso bile nikoli predstvljene kot Zokijev neuspeh. Tukaj se lepo vidi medijska pristranskost. Ko se govori o stadionu in dvorani se vedno zraven vleče Zokija in da je to njegov projekt. Ko pa se govori o milijonskih dolgovih, nedokončani gradnji pa nihče ne omenja Zokija. Prav tako nihče ne sprašuje kje je ves denar.
Zoro27
# 08.05.2017 ob 13:07
Le kdo bi bil nor, da bi kupoval v prvem krogu, ko je edini potencialni kupec???
thymiann
# 08.05.2017 ob 13:35
še en Zokijev uspeh in, poleg vsepovsod navešenih oglasnih panojev in instant parkirišč, nov prispevek k lepotam najlepšega mesta na svetu ... bravo Zoki!
Slo_v_k
# 08.05.2017 ob 13:08
ni mogel priti do informacij da je sam vplacal varscino?

zakaj pa niste dali v privila igre da se varscine odvzame ce se stranka ne udelezi drazbe? Torej da nujno pristopi drazbi? Verjetno je bil taksen nacrt od samega zacetka
Lovec
# 08.05.2017 ob 13:26
Nekoč pred davnimi časi je najlepši dejal: Če se na kaj spoznam so to projekti. Zgodil se je medijski Spin o Javnem-zasebnem partnerstvu foto šutingi, prišel je predsednik drugorazrednik, na koncu davkoplačevlaci plačujemo beton, nekdo naredi samomor, neizkoriščena dvorana in stadion, občani vse pozabijo in na tromostovju vzdihujejo kaj je naredil vse naš Zoki ?
windmaster
# 08.05.2017 ob 13:18
Kralj banan v banana mestu....
por
# 08.05.2017 ob 13:19
Hehehe, položil varščino, ni mogel vedeti, da noen drug ni položil varščine oz. da je sam, ni prišel na dražbo, in sedaj dobi vrnjeno celo varščino? Ja pajade, MMC, raziskovalno novinarstvo na višku. Ali ste mogoče kar kopirali ''The Guardian''?
LOL
TineB
# 08.05.2017 ob 14:02
Glede teh dražb je pa itak znano, da če je kdo (beri: takšna in drugačna mafija) res močno zainteresiran za nakup, pošlje fikserja pred dražbo tja, da "prepriča" morebitne ostale interesente, ki se tam pojavijo pred sejn osobo oz dvorano, kjer se bo dražba odvijala, da od dražbe odstopijo. Včasih dajo celo temu konkurentu neko kompenzacijo par jurjev, velikokrat "zaležejo" že samo prepričavanje in lobiranje (beri: grožnje). "Lobira in prepričuje" se tudi že prej, če izvejo, kdo se namerava dražbe udeležiti.

Da so pa na sodiščih podkupljeni administratorji, ki določene zaupne podatke (npr to, kdo je varščino vplačal in bo konkurent na dražbi) za denar, proti usluge ali zaradi izsioljevanja in groženj prodajo oz predajo "močno zainteresiranim" (beri: mafiji).

In vsi se pretvarjajo, kako je v SLO vse krasno, mafije in kriminala ni, izsiljevanja in groženj ni, korupcije ni. Kako je v sodstvu, med notarji in odventiki vse čisto ... sami poštenjaki. Vsi podjetniki so poštenjaki - nihče ni mafija. Občinske oblasti ne sodelujejo s temi "poslovneži" sploh. Bla, bla bla.

Važno je vzdrževati lažno sliko, kako je v deželici vse krasno in pošteno. Če pa kaj poveš, si pa nergač, negativnež in paranoik, kajne. V mehurčku je lepo živeti, očitno.
Slo_v_k
# 08.05.2017 ob 13:09
cemu potem sploh varscina? :)
dopisnik
# 08.05.2017 ob 13:09
Rastoder do informacije, da ni nihče drug plačal varščine, ni mogel priti. Ta bo zdaj dobil nazaj vrnjeno varščino.

bruhahahahahhuhuhuhahahahahahaheheheheha
hahaha ...
Henrik
# 08.05.2017 ob 13:45
Na prvo dražbo se nikoli ne gre, sploh če si po "priporočilu" ljubljanskega šerifa edini kupec ...
uiophjk
# 08.05.2017 ob 13:32
Nepremičnine so večinoma v tretji gradbeni fazi,

Nisem strokovnjak, ampak po sliki sodeč bi temu prej rekel 3. faza razgradnje.
Lovec
# 08.05.2017 ob 13:59
Zakaj tisti, ki ni plačal računa ne dokazuje od kje mu premoženje?

V zreli družbi, bi za vsak prenos slabe terjatve nekdo odgovarjal, pri nas pa so celo nagrajeni z novim delovnim mestom, ali pa so še kar naprej Župani, ali pa kandidirajo za predsednika vlade, ko ostali na državnozborskih volitvah, ali pa so svetovalci vladi, ki je etična in edina.
smeško 562
# 08.05.2017 ob 13:14
Ali je nekdo nesposoben, ali pa namenoma nižajo ceno. Bolj druga možnost po mojem.
fritaja
# 08.05.2017 ob 13:08
"Nepremičnina se vzdržuje in ohranja svojo vrednost,"

Kakšna je ta vrednost, se bo videlo šele po prodaji ...
TineB
# 08.05.2017 ob 13:53
Medtem pa je Rastoder na nepremičninsko-investicijskem sejmu v Cannesu pred dobrim mesecem že promoviral dokončani trgovski center v Stožicah in celo tudi novo hotelsko stolpnico, ki tam po sedanjem prostorkem načrtu občine sploh ni dovoljena, ampak bo načrt za to še treba spremeniti!!!! Očitno se je tudi že z Jankovićem kar na zalogo zmenil, da bo načrt občina kmalu popravila in hotelska stolpnica v Stožicah dodala v načrt.

In spet pričakujte navezo Rastoder + Delta (za hotel; tokrat Crowne Plaza) - kot že v primeru hotelske stolpnice, ki je v zadnjem letu zrasla na Bavarskem dvoru v LJ. Plus v primeru Stožic dodatno še južnoafriški sklad Hyprop Investment za trgovski center (temu je Delta svoje centre v Srbiji n ČG prodala) - ki bo kupil ali vsaj upravljal trgovski center.

Rastoder seveda ni nor, da bo 2x plačal za Stožice. Kaj drugega kot pobota ne bo.

Se pa Ljubljani obeta skoraj podvojitev trgovskih površin v naslednjih treh letih. Poleg dokončanega nakupovalnega centra v Stožicah se obeta še gradnja nakupovalnega centra Emonika pri ljubljasnki železniški postaji, novega Sparovega nakupovalnega centra ob Celovški ter gradnja IKEA centra v BTC. In verjetno še kaj manjšega kje (Spar Litijska, Lidl Zaloška, še kak Hofer kje oz povečanje obstoječih centrov za 200m2, povečani Mercator Market v Rožni dolini itd).
whitwice
# 08.05.2017 ob 14:19
Zoki kot zupan pridel vecji minus celi drzavi kot vlada v celem letu. Ampak on je nedotakljiv, ane rtv?
seven7
# 08.05.2017 ob 13:13
Pa kdo bo kupil te ruševine...

Vse skupaj ni nič vredno ...

Skupaj s klubom Olimpijo naj podarijo prvemu ki bi se rad s fulzbalom ukvarjal bo bolj uspešen kot to sranje sedaj.
kotzi
# 08.05.2017 ob 14:31
tukaj miljoni..sli...al poniknili..tozilstvo se pa ukvarja z jj..neverjetno...
kotzi
# 08.05.2017 ob 14:32
aje spet jj kriv...jansa kriv zaradi neuspesne drazbe..pa take fore
ps11
# 08.05.2017 ob 14:41
Vazn, da salonski lublancarji jankovica hvaljo kok je lep center
TineB
# 08.05.2017 ob 14:12
Sicer sem proti populizmu na splošno, ampak mogoče v SLO res ne bi bilo slabo, da se spet pojavi nek "Ivan Kramberger", ki bol judem začel nalivati čistega vina in malo premešal karte ter nagnal strah v kosti obstoječi (politični in gospodarski ter sindikalni) mafiji.

Razni Jelinčiči, Podobniki, Janše in ostali prekaljeni zimzeleni politični konvertiti to pač niso. Še manj salonski levičarji iz ZL. Niti ne vedno znova receklirana LDS, ki vedno vznikne kot neka "nova" stranka.
pirat1
# 08.05.2017 ob 17:02
In kaj poreče Zoki danes v plačanem PR intervjuju za Delo:

"Veseli me, da bo Ikea prihodnje leto odprta. Nedvomno se bo začelo premikati pri Kolizeju, Šumiju in trgovskem centru Stožice. Mislim, da ga bo kupil Izet Rastoder in tako naredil posel življenja. S tem bo lahko zaslužil toliko, kot v petih letih nima dobička z bananami."

I nikome ništa!

Prava banana republika z banana glavnim mestom in očitno več kralji banan!

Državljani pa smo očitno le opice!
world citizen
# 08.05.2017 ob 15:45
Pridem v Hoffer, Interšpar, Mercator...pogledam na prostor z bananami in se v šubu obrnem stran - tretjerazredni evropski državljani, za nas je dobro vsee - 26 let samostojne države in če želimo jesti kvalitetno sadje moramo spet kot pred 40 leti v Avstijo ali še dlje v Skandinavijo, ker tam je v skupnem evropskem skladišču 20 različnih proizvajalcev in dobaviteljev - potem pa do nas očitno ne pride niti B od banane - glavno da iz proračuna financiramo vse zavode in institucije, ki skrbijo za zdravo hrano oooooo
smeško 562
# 08.05.2017 ob 15:34
moj komentar, pokaži mi občino kateri cela država plačuje megalomanske projekte?
SheriffJoeArpaio
# 08.05.2017 ob 14:10
V Stožicah nikoli ne bo sreče. Ta objekt je zaklet, Tudi naše reprezentance tam vedno izgubijo.
zamudnik
# 08.05.2017 ob 13:51
To bo super nastanitveni center za zunanje udeležence kulturnih akcij kulturnega centra, ki se gradi za železniško postajo.
prider
# 08.05.2017 ob 14:58
moj komentar
On se ima vsaj s čim pohvaliti.

S tujo kožo je lahko po koprivah opletat! (v tem primeru hvalit)
Če bi bil človek na mestu, bi dal sam osebno denar za to in se potem hvalil.
Drugače pa so že stari očetje rekli: Lastna hvala se pod mizo vala in pa Lastna hvala, cena mala.
Nismo namreč vsi tako premožni kot Janković. Pa pustimo, da je bil bankrot in rubež pri Jankovićih. Še vedno živijo bolje kot pa večina nas Ljubljanćanov.
prider
# 08.05.2017 ob 14:37
Rastoderju bi eno krepko primazal.
Kar dela, ni vredno počenega groša.
Janković pa ponosen na Stožice, Ljubljačani pa prav tako.
Jaz ne grem v Stožice, edino takrat grem, ko dobim zastonj karto.
Važno, da je Ljubljana lepa in vsa preurejena in prenovljena, pa so ljudje zadovoljni. (slišim od veliko Ljubljančanov in tudi širše).
A se ne zavedajo. da krediti in pufi ostanejo za nas in zanamce.
cocker
# 08.05.2017 ob 14:20
V tem članku se opisuje Stožice. A Kumrovec, pišeš zopet o JJ. Kaj se glasiš, če si hodu k Hrvatom v šolo!
Za Stožce je Janko - - vič dobival denar iz Avstrije - SUPERNOVA!!
Ko bodo vsi in Janezi (Janša, Zemljarič, Kocjančič in še kateri), potem Milančki, Zorančki, preveč jih je in še in še obsojeni bo za Slovenijo praznik.
exequor1
# 08.05.2017 ob 18:18
Jaz sem samo malo boljše volje, ko berem komentarje, da se vsaj malo ljudje kaj dejansko je gospod ZJ. In s tem, s kom dela posle, upam, da vam je jasno... da je vse korumpirano in zrežiserano do konca. Banane bodo kupile Stožice, za "male pare". Pazite kaj sem rekel. Aha, seveda, da ne bo niti enega drugega človeka zraven pri prodaji, pa sem prepričan, da je v Sloveniji kar nekaj takih, ki bi z veseljem prevzeli in naredili "življenski" posel. Ampak to je rezervirano... Mafijska država smo postali. Še posebej se je pa to začelo od kar so nas prevzeli balkanci. Res smo bogi, in še huje je to, da jih nihče več ne more ustaviti... to je najbolj žalostno!
hondica
# 08.05.2017 ob 14:17
Tukile bi lahko hostarji kašno grozljivko posneli, dobra scena...pa to.
anjago2
# 08.05.2017 ob 15:17
jankovičius se je zmotil malo v planih
ZETAC
# 09.05.2017 ob 08:22
To,kar gledamo je bolj predstava za javnost, pravi pogovori pa potekajo v kakšnem bolj domačinskem okolju. Dovolj je, če pogledaš tega bananarja skupaj z Jankovićem, pa ti je vse jasno.
Tajmahal
# 08.05.2017 ob 19:53
Sam sem ze bil na drazbah premozenja iz stečajne mase in če bi ravnal podobno kot omenjeni gospod, bi bil ob 10% varščine. V čem je torej fora, ve kdo?
REsnica
# 09.05.2017 ob 09:53
Jankoviću je spet uspelo. Stečaje in bančne luknje do itak prisiljeni drugi plačevat. Demokracija kapitalizma pač.
Rastoder ni neumen. Tako krajo omogoča sistem. Le zakaj bi plačsl čez 20mio če pa lahko počaka in plača samo dobro polovico?

Bi pa rad videl, da bi kdaj preiskali kakega stečajnega upravitelja. Informacije o kupcih, svojih namerah, cenah, o prodaji so v tudi v tem primeru vredne stotisočke.
Je bil povabljen na dražbo kak tujec? Zakaj tako visoka kavcija? Je bila narejena kaka promocija objekta pred potencialnimi investitorji?

Seveda se čaka na Izeta in balkansko mafijo. Vse pa je legslno, pošteno, zakonito, legitimno...
mooodeeel
# 09.05.2017 ob 07:40
Jankoviceva ljubljana. Najlepse mesto na svetu. Juuupiiiiiiii!!
drf2006
# 08.05.2017 ob 23:36
glavno da se glavni akterji vozijo okoli v Lambotu in Bentleyu, mi pa plačujemo ta beton
Unssen
# 08.05.2017 ob 20:20
Če te zanima več. Gre za 333. čl. ZFPPIPP. Kot vedno je tudi v tem primeru naša zakonodaja kontradiktorna – od tod prej omenjena ugotovitev, da je določilo v pristojnosti upravitelja.

1. odst. 333. čl.:
"Varščina je denarni znesek, s plačilom katerega dražitelj pri javni dražbi ali ponudnik pri zbiranju ponudb utrdi svojo obveznost skleniti prodajno pogodbo, če bo na dražbi ali v postopku zbiranja ponudb uspel."

5. odst. 333. čl.:
"Če dražitelj ali ponudnik na dražbi ali v postopku zbiranja ponudb ne uspe, mu mora stečajni dolžnik vrniti znesek plačane varščine ali bančno garancijo v treh delovnih dneh po koncu javne dražbe ali po poteku roka za izjavo upravitelja o izbiri ponudnika pri javnem zbiranju ponudb."

6. odst. 333. čl.
"Če dražitelj ali ponudnik na dražbi ali v postopku zbiranja ponudb uspe in sklene prodajno pogodbo v skladu s tem zakonom, plačilo varščine velja za plačilo are v znamenje sklenitve te prodajne pogodbe."

Zdaj, če upravitelj v razpisne pogoje napiše določilo:
"S plačilom varščine ponudnik sprejme obveznost pristopiti k javni dražbi in sprejeti izklicno ceno. Upravitelj lahko zadrži varščino, če ponudnik, ki je edini plačal varščino, ne pristopi k javni dražbi ali ne sprejme izklicne cene. Če je več ponudnikov plačalo varščino in eden izmed njih pristopi k javni dražbi ter ponudi izklicno ceno, ni nobenega razloga za zadržanje varščin ostalih ponudnikov (ki niso pristopili v javni dražbi ali ponudili izklicne cene), saj je to v nasprotju z namenom varščine. Če več ponudnikov vplača varščino in nihče ne pristopi na javno dražbo (razen v primerih višje sile) ali nihče od njih ne sprejme izklicne cene, lahko stečajni dolžnik zadrži sorazmerni delež varščine vsakega ponudnika, tako da vsota vseh zadržanih varščin doseže višino varščine zahtevane v zadevnem postopku prodaje."
potem se varščina v takem primeru, kot je Rastoderjev, ne vrne.
amigo
# 08.05.2017 ob 20:16
Ne vem kakšen je smisel te varščine? Ne udeležiš se dražbe in dobiš vse nazaj. Banana dražba.
mikitr
# 08.05.2017 ob 19:34
Davkoplačevalci častimo izbrance,bogataše na veliko in seveda njihove leve in desne roke!!
kralj matjaž
# 08.05.2017 ob 17:33
Zato da imajo Ljubljančani Stožice so nam uničili Plečnikov stadion, neprecenljivo kulturno dediščino.
Hvala.
amigo
# 09.05.2017 ob 08:31
A je ta razpadajoči beton vreden vsaj približno toliko kot znašajo dolgovi tega Grepa. Po moje je vrednost gradbenih del vsaj trikrat manjša od teh dolgov. A tega nihče ne preverja. Trop preiskovalcev rajši že leta išče premoženje Janše. Na proslulo kliniko v Avstraliji so očitno že pozabili.
smeško 562
# 08.05.2017 ob 21:38
Tajmahal ti nisi imel vez, on jih pač ima. Stečajna upraviteljica bi za to dejanje preprosto morala odgovarjati. Ker je cela Slovenija vedela da je de jure Bananar že lastnik, de facto pa še bo.
Unssen
# 08.05.2017 ob 20:05
@Tajmahal
V čem je torej fora, ve kdo?


Kot nekdo, ki pozna stečajno zakonodajo in razpise javnih dražb, ti lahko povem, da je v pristojnosti upravitelja, ali bo v razpis javne dražbe dodal določilo, da se varščina v takem primeru ne vrne, ali da takšnega določila ne da. Zakon sam (ZFPPIPP) v ničemer ne predpisuje pogoje glede varščine. Glede na to ima upravitelj proste roke v tem delu.

Ker je to v njegovi pristojnosti, se lahko odloči da takšnega določila ne da in upraviteljica Lucija Klampfer se je očitno odločila za takšno možnost.

Ne vidim pa nobenega razloga, da se je tako odločila, saj bi v primeru, da bi določilo dodala, ta 1 mio € ostal v stečajni masi. Špekuliram pa, da je na ta način želela videti interes na trgu, saj je vedela, da se lahko pojavi kdo, ki špekulira na tak način.
brehme
# 08.05.2017 ob 18:57
In se prijavi na drugo dražbo in dobi ceneje, mi smo vsak dan večji Balkan,
FancyBoy
# 08.05.2017 ob 17:52
20mio da Zoki usput iz žepa.
Shaka Zulu
# 08.05.2017 ob 14:14
Tole ste pa malo zapletli, knede ?
REsnica
# 09.05.2017 ob 23:02
Še za plačevat škodo bančne luknje bi nam morali določit varščino s katero bi dobili dokument na podlagi katerega bi nam milostno dovolili da gredo naši davki za grehe znanih oseb.

cena stečajnega upravitelja in njegove ekipe na mesec je neverjetna.

Če je objekt vreden recimo 100mio (ocena) ga ne bi smeli prodat za manj kot recimo 2/3 ocenjene cene.
Kazalo