Po petih letih od propada gradbincev, se na nekaterih zevajočih prazninah znova pospešeno gradi, drugje imajo propadli projekti nove lastnike, ki dokončanje gradnje še načrtujejo. Foto: BoBo
Po petih letih od propada gradbincev, se na nekaterih zevajočih prazninah znova pospešeno gradi, drugje imajo propadli projekti nove lastnike, ki dokončanje gradnje še načrtujejo. Foto: BoBo
Gradbene jame
V Ljubljani žalostne podobe nasedlih projektov bodejo v oči tudi v samem središču mesta. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Največ jih je v Ljubljani, kjer žalostne podobe nasedlih projektov bodejo v oči tudi v samem središču mesta. Zdaj, po petih letih od propada gradbincev, se na nekaterih zevajočih prazninah znova pospešeno gradi, drugje imajo propadli projekti nove lastnike, ki dokončanje gradnje še načrtujejo.

Na nekaterih projektih se zadeve tako vendarle premikajo. Kot pravi Zoran Madon iz nepremičninske družbe Metropola, je krize v nepremičninskem sektorju konec, temu primerno se je povečalo tudi povpraševanje.

"To povpraševanje je opogumilo tudi investitorje, ki so se osredotočili predvsem na t. i. nasedle projekte. Vendar sta tu dva hendikepa: prvi, da so ti projekti zasnovani v glavnem iz obdobja izpred desetih let in vprašanje je, kako ustrezajo sodobnim zahtevam trga. Drugi hendikep pa je, da zna ta ponudba vsa časovno kulminirati v naslednjem letu," je pojasnil.

Poslovneži v gradbinske vode
Nekateri poslovneži so očitno spoznali, da lahko zaradi razmer na trgu dobro zaslužijo. Tako se je - kot kaže le kot posrednik - zadnje čase v te posle aktivno vključil trgovec s tropskim sadjem Izet Rastoder.

Potem ko je najprej odkupil gradbeno jamo na Bavarskem dvoru in jo nato z milijonom evrov dobička prodal naprej srbski Delti, ki že pospešeno gradi hotel Intercontinental, mu bo očitno uspelo tudi z dokončnim odkupom propadajočega trgovskega dela v Stožicah.

Rastoder je namreč že odkupil nekaj bančnih terjatev do Grepa, v sklepni fazi je tudi odkup 84-milijonskega svežnja terjatev, ki so v lasti slabe banke; tega naj bi odkupil z velikim popustom, tako da bo na koncu ustvaril velik zaslužek.

Na mestu, kjer je nekoč stal mogočni Kolizej, že dolga leta zeva ogromna, zdaj zaraščena luknja. Pred kratkim je to zemljišče od zadolženega poslovneža Jožeta Anderliča za dobrih 15 milijonov evrov kupil južnoafriški nepremičninski sklad Greenbay properties. V gradnjo 127 luksuznih stanovanj in poslovnih prostorov naj bi vložili 70 milijonov evrov.

Omenjeni sklad se zanima tudi za vstop v projekt obnove ljubljanske železniške postaje, imenovan Emonika.

Kot pojasnjuje Madon, se domači investitorji še vedno spopadajo s težkimi pogoji bank za pridobitev posojil, zato prihod tujcev ni nič nenavadnega: "Vlada tudi skepsa, da še vedno zaloga stanovanj, ki so na trgu, ni vsa prodana, zato je potem logično pričakovati, da se išče sodelovanje s tujimi partnerji, ki imajo predvsem dobro finančno kondicijo."

Pomemben igralec na nepremičninskem trgu postaja Stojan Petrič. V četrtek je njegov Kolektor Koling kupil 97-odstotni delež Cestnega podjetja Gorica in s tem postal največji gradbinec v državi. Kolektor Koling pa z Gorenje Projektom že pospešeno gradi sosesko Belle Vie Tivoli s 195 stanovanji, vrednost naložbe je ocenjena na 40 milijonov evrov.


V priloženem videoposnetku si lahko na to temo ogledate tudi pogovor z Bojanom Ivancem, vodjo analitske skupine pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

Za gradbenimi velikani ostale jame
Za gradbenimi velikani ostale jame