Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Našel sem rešitev, kako bi oboje združili," je na novinarski konferenci dejal ljubljanski župan Zoran Janković o vzpostavitvi ljubljanskega "megavrtca" in hkratnem zagotavljanju avtonomije posameznih enot. Rešitve ni razkril, bodo pa o tem razpravljali na četrtkovem sestanku strokovne skupine za združitev.

Janković se bo namreč sestal s tremi ravnateljicami ljubljanskih vrtcev in glavnim tajnikom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirjem Štrukljem. "V delovni skupini, v kateri so dobili neko gradivo, so to vzeli zdravo za gotovo, ampak to gradivo lahko doživi spremembe," je poudaril. Tudi na sestanku s Štrukljem prejšnji teden sta pregledovala, kaj v gradivu bo treba spremeniti, je dodal.

Trdi, da je predlog napisan zelo dobronamerno za otroke, starše in sodelavce, k temu pa dodaja, da tretjino proračuna namenijo prav otrokom.

Dejal je, da bo treba v zakonu opredeliti tudi vpliv odločevalcev na zavod, da se v prihodnosti ne bodo zgodili zloraba avtonomije posameznih vrtcev ali drugi pritiski na ravnatelje.

Župan je komentiral tudi zbiranje podpisov pod peticijo Sviza za ohranitev samostojnih vrtcev v Ljubljani, saj naj bi pretendentka za direktorico združenega vrtca Barbara Novinec po Štrukljevih besedah skušala vplivati na podpisovanje peticije. Barbara Novinec je vse obtožbe zavrnila.

Janković je dejal, da verjame zagotovilu Barbare Novinec, da je zbiranje podpisov organizirala kot vsa leta pred tem. Na občini bodo počakali, da sindikat zbere vse podpise.