Z združitvijo želi občina zdajšnjih 23 samostojnih javnih vrtcev na območju Mestne občine Ljubljana (MOL) združiti v konglomerat, ki bi imel več kot 2600 zaposlenih in več kot 13.000 vključenih otrok, opozarjajo v konfederaciji sindikatov javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Z združitvijo želi občina zdajšnjih 23 samostojnih javnih vrtcev na območju Mestne občine Ljubljana (MOL) združiti v konglomerat, ki bi imel več kot 2600 zaposlenih in več kot 13.000 vključenih otrok, opozarjajo v konfederaciji sindikatov javnega sektorja. Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Ljubljanski župan Zoran Janković je na redni novinarski konferenci napovedal, da bo danes vsem zaposlenim v ljubljanskih vrtcih poslal pismo o združitvi. Pismo naj bi bilo javno objavljeno, ravnatelje oz. ravnateljice pa je pozval, naj ga objavijo na oglasni deski vsake od enot. Da združitev podpirajo, je po njegovih besedah podpisalo 19 ravnateljev vrtcev od 23.

"Trdno stojim za predlogom ustanovitve enotnega vrtca, s čimer bodo ravnateljice in ravnatelji imeli več časa za strokovno delo in skrb za sodelavke in sodelavce. Prejšnji teden je 19 od 23 ravnateljev s svojim podpisom dalo glas za načrtovano reorganizacijo, kar kaže, da smo z odkritim pogovorom odpravili marsikatero skrb," je v pismu zaposlenim v ljubljanskih javnih vrtcih zapisal Janković.

Župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Janković: Večja varnost zaposlitev, odpuščanj ne bo

S tem tudi pisno vsakemu zagotavlja večjo varnost zaposlitev, odpuščanj ne bo, saj bodo z novo organizacijo lahko, ob trendu zmanjševanja števila rojstev in posledično vpisanih otrok v vrtce, ohranjali delovna mesta vseh zaposlenih. Kraj izvajanja dela se za sodelavce ne bo spremenil, razen nekatere skupne službe, ravnatelji vrtcev pa ostajajo na lokaciji teh vrtcev.

Po njegovih navedbah bo center vrtcev skupnost solidarnosti, strokovnosti, odgovornosti in navsezadnje poguma, ki so jih vrtci izkazali tudi v času epidemije. Reorganizacija bo po njegovih besedah razbremenila ravnatelje v poslovodnem delu, da se bodo lahko bolj posvetili pedagoškemu strokovnemu delu in komuniciranju s sodelavci, starši in otroki.

Poudaril je, da je skrb za otroke in vse zaposlene, ki so jim v najobčutljivejšem razvojnem obdobju najbližje, v središču prizadevanj vsa leta njegovega županovanja. "To pismo je poziv, da mi zaupate – ne slepo, ampak na podlagi izkušenj vseh 17 preteklih več kot uspešnih skupnih let," je zapisal Janković, ki je prepričan, da bodo s to spremembo lahko še prijaznejši, bolj strokovni in učinkovitejši, tako do otrok, staršev kot vseh sodelavk in sodelavcev.

Branimir Štrukelj. Foto: Igor Kupljenik/Bobo
Branimir Štrukelj. Foto: Igor Kupljenik/Bobo

Kot je napovedal, se bo danes ali v sredo sešel tudi z glavnim tajnikom Sviza Branimirjem Štrukljem, da vidi, česa se v sindikatu bojijo. Peticija sindikata proti načrtovani reorganizaciji ljubljanskih vrtcev je po njegovih besedah njihova pravica, je pa poudaril, da je bil Štrukelj član komisije za pripravo programa združitve.

Janković: Otroci bodo imeli še boljšo oskrbo

Župan je ob tem znova zagotovil, da bodo imeli otroci še boljšo oskrbo, zaposleni pa enako socialno varnost. Nihče ne bo ob delovno mesto, prej bi lahko prišlo do odpuščanj ob sedanji ureditvi, če posamezen vrtec ne bi imel dovolj otrok, je med drugim dejal. Bodo pa ravnatelji razbremenjeni administrativnih nalog.

Poudaril je, da se je javna razprava o tej temi končala. "Vsak je povedal, kar je hotel, zdaj bomo vse to pregledali in pripravili odgovore," je zatrdil. Dodal je, da v javni razpravi o združitvi ni slišal, kakšna naj bi bila prava velikost vrtca in ali so boljši manjši ali večji vrtci. V Ljubljani imajo enote od 300 do 900 otrok. Ob tem je zagotovil, da je ljubljanski sistem vrtcev primerjalno v Evropi med boljšimi.

Si pa župan že nekaj časa želi zakonodajnih sprememb na ravni države. Tako čaka na sestanek s pristojnim ministrstvom glede odprtih vprašanj, je dejal.

Sorodna novica Sviz zbira podpise za ohranitev samostojnih vrtcev v Ljubljani

"Tak eksperiment bi bil unikum v Sloveniji in mednarodno gledano"

Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki je "začel zbiranje podpisov proti ustanovitvi megavrtca v Ljubljani", so medtem podporo izrekli v Konfederaciji sindikatov javnega sektorja. Ob tem mestno oblast pozivajo, naj ne nadaljuje ustanavljanja megavrtca, temveč naj nadgrajuje pogoje za izvajanje kakovostnega vzgojno-izobraževalnega poslanstva, ki ga samostojni vrtci uspešno opravljajo.

Z združitvijo želi občina po njihovih besedah zdajšnjih 23 samostojnih javnih vrtcev na območju Mestne občine Ljubljana (MOL) združiti v konglomerat, ki bi imel več kot 2600 zaposlenih in več kot 13.000 vključenih otrok. "Tak eksperiment bi bil unikum v Sloveniji – pa tudi mednarodno gledano –, česar ne podpirata niti stroka niti obstoječa zakonodaja," je v sporočilu za javnost zapisala podpredsednica konfederacije Irena Ilešič Čujovič.

Ob vseh pomislekih strokovne javnosti in trmastem vztrajanju ter hitenju MOL-a je razumljiva tudi zaskrbljenost staršev, ki so z dosedanjim delom ljubljanskih vrtcev in njihovo organiziranostjo zadovoljni, saj lahko prek svetov staršev neposredno komunicirajo z vodstvi vrtcev, je še dejala.

Janković je na novinarski konferenci povedal še, da bo od 12. do 15. februarja potekal vpis otrok v ljubljanske osnovne šole.