Nagrade so podelili naši priznani igralci, med njimi je bila tudi Milena Zupančič. Foto: Mankica Kranjec/Pionirski dom
Nagrade so podelili naši priznani igralci, med njimi je bila tudi Milena Zupančič. Foto: Mankica Kranjec/Pionirski dom

Preteklo nedeljo so na 14. otroškem festivalu gledaliških sanj, ki ga organizira Pionirski dom - Center za kulturo mladih prejeli najvišjo nagrado festivala za najboljšo gledališko predstavo,
prejeli pa so tudi srebrno priznanje na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin na Odru mladih v Logatcu in se uvrstili na regijsko srečanje JSKD-ja, ki bo maja na Vrhniki.

Na festivalu gledaliških sanj se je predstavilo kar 49 gledaliških skupin s svojimi kreativnimi predstavami. Na odru se je zvrstilo 800 mladih igralcev. Predstave si je v dveh festivalskih tednih ogledalo devet tisoč gledalcev. Strokovna komisija 14. otroškega festivala gledaliških sanj so sestavljali Staša Bračič (dramaturginja), Rajko Stupar (dramski igralec, režiser in gledališki pedagog) in Niko Goršič (dramski igralec in režiser). Nagrade so podelili naši priznani igralci: Igor Samobor, Tina Gorenjak, Klemen Janežič in Milena Zupančič.

Najvišjo nagrado festivala Sanjka za najboljšo gledališko predstavo so prejeli mladi logaški gledališčniki za igro "Sori, odraščam". Mladi, med katerimi vrši od silovitih čustev, strahov, predsodkov, pa vse do ljubezni, popeljejo gledalce v skrite kotičke srca. To je predstava, ki gane do solz, so zapisali člani strokovne žirije. Mladi igralci z mentoricami: Darjo Merlak, Špelo Delux in Bojano Levinger niso imeli lahkega dela. Sprva zelo preprost gibalno-simbolni material prerašča v zelo zrelo in jasno sporočilo. V predstavi se mladi dotaknejo čustev, ki jih sicer zelo radi skrivamo pred drugimi.

Glavno sporočilo predstave, ki se dotakne gledalcev, pa je, da so mladi tisti, ki nam kažejo ogledalo, našim predsodkom, strahovom in napakam.

Nagrade 14. otroškega festivala gledaliških sanj – Pionirskega doma so prejeli:
- najvišjo nagrado za najboljšo gledališko predstavo festivala je prejela predstava Sori, odraščam, KD Tabor in OŠ Tabor Logatec, Gledališčniki, pod mentorstvom Špele Delux, Darje Merlak in Bojane Levinger.

- za najboljšo predstavo prve in druge triade pa je prejela nagrado predstava Janko in Metka…ter gozd, DOŠ I Lendava, gledališka skupina Levi, pod mentorstvom Gizelle Koter in Eve Nađ.
- za najizvirnejšo predstavo je prejela nagrado predstava 7 odtenkov pasti mladostništva, OŠ Vrhovci, Čvek klub, pod mentorstvom Tine Osolnik.

- za najboljšo sceno, kostum in glasbeno izvedbo je prejela nagrado predstava Ronja, razbojniška hči, OŠ Louisa Adamiča in KD Teater Grosuplje, Gledališče Hiša, pod mentorstvom Irene Žerdin.