Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ljubljanski mestni svetniki se bodo v ponedeljek lotili obravnave osnutkov proračunov za leti 2020 in 2021. Občina v obeh letih načrtuje nekaj manj kot 400 milijonov evrov odhodkov, pri čemer namerava za naložbe skupaj nameniti 311,7 milijona evrov

Kot izhaja iz osnutka proračuna za leto 2020, namerava Mestna občina Ljubljana (MOL) za naložbe nameniti 154,3 milijona evrov, leta 2021 pa 157,4 milijona evrov. V Ljubljani se bodo nadaljevali začeti projekti, med drugim urejanje kanala C0.

Za tretjo fazo osrednje čistilne naprave v Zalogu, kamor naj bi se skozi omenjeni kanal C0 stekala tudi voda iz Medvod in Vodic, nameravajo skupaj z evropskimi in državnimi sredstvi nameniti več kot 30 milijonov evrov.

Občina bo nadaljevala urejanje kolesarskih poti. Poleg Dunajske ceste nameravajo te rekonstruirati na Tržaški cesti. Prenovljene kolesarske površine naj bi dobili še Kajuhova ulica in ulica Ob Ljubljanici na Kodeljevem.

Na področju vzdrževanja in gradnje cest med drugim izstopajo gradnja zahodne industrijske ceste in dela južne industrijske ceste v Zalogu, ureditev Ceste španskih borcev, pa tudi dokončanje mostu v Parku Muste, ki bo predvidoma čez dve leti Štepanjsko naselje povezal s Fužinami.

Prenova se med drugim obeta tudi Trgu republike na območju med Cankarjevim domom, stolpnicama NLB-ja in TR3. V prihodnjih dveh letih bo MOL za to prispeval 1,9 milijona evrov.

Na področju športne infrastrukture je občina v prihodnjih dveh letih 4,5 milijona evrov predvidela za gradnjo atletskega centra.

Na področju kulture pa je med drugim občina rekonstrukciji Križank občina namenila dva milijona evrov, 1,9 milijona evrov naj bi dali za rekonstrukcijo Šentjakobskega odra, 1,5 milijona pa za prenovo Vile Zlatica.

V osnutkih proračunov za leti 2020 in 2021 je predvideno, da se bo občina skupaj zadolžila za 20 milijonov evrov, a bo vračilo posojil ta znesek preseglo za dobrih pet milijonov evrov. Zadolženost občine, ki je sredi letošnjega leta znašala 89 milijonov evrov, se bo tako zmanjšala.