Ponedeljkova seja mestnega sveta, kjer so sprejeli več proračunskih dokumentov. Foto: BoBo/Borut Živulović
Ponedeljkova seja mestnega sveta, kjer so sprejeli več proračunskih dokumentov. Foto: BoBo/Borut Živulović

Na seji sveta Mestne občine Ljubljana (MOL) so v ponedeljek sprejeli rebalans letošnjega proračuna in osnutka proračunov za prihodnji dve leti. Izid glasovanja je bil jasno znan vnaprej in nad njim je Zoran Janković izrazil zadovoljstvo, je pa nekaj kritik namenil opoziciji in vladi. Opozicija na odborih vse dokumente potrdi, ko pa na sejo pridejo mediji, se začnejo stvari zapletati, je zatrdil na medijski konferenci. Na glasovanju mestnega sveta je bilo pet glasov proti - trije SDS-ovi in dva NSi-jeva.

Ozrl se je tudi na osnutka proračunov za prihodnji dve leti, pri čemer je izpostavil, da so vanju vključili vse tisto, za kar vedo, da si prebivalci želijo in je mogoče uresničiti, upoštevajoč sredstva, ki jih dobijo od države. Janković je bil ob tem znova kritičen do rezanja proračunskih sredstev, ki pripadajo prestolnici. Ne gre za to, da bi jokal, ampak vsaka nova vlada je vedno bolj inovativna, ko jemlje denar Ljubljani, je povedal župan in dodal, da se inovativnost kaže tudi v proračunskih dokumentih, ki krožijo v tem trenutku.

Povprečnina se niža
Sam upa, da bo država upoštevala pripombe vseh treh občinskih združenj. Kot je znano, si občine prizadevajo, da bi bila povprečnina v prihodnjem letu odmerjena pri 536 evrih, kar je šest evrov več, kot je predvideno trenutno. Prav tako si po besedah Jankovića prizadevajo za ukinitev 55. člena, ki govori o solidarnosti in na račun katerega Ljubljana prihodnje leto izgublja 6,5 milijona evrov. Predlagajo tudi zamenjavo postavk pri povratnih in nepovratnih sredstvih.

"Če bi vlada in DZ to sprejela, bi dosegli korektno sobivanje, pri čemer bi našteto državo stalo 36 milijonov evrov, kar pomeni štiri promile državnega proračuna," je izpostavil. Dodal je, da bo občina pač bolj obremenjena, pri čemer je izpostavil, da se ne spomni zadnje podražitve javnih storitev v Ljubljani. Ljubljanski potniški promet (LPP) že ves čas drži enako ceno, pri čemer smo z urbano uvedli še 90-minutno možnost prestopa. Energetika Ljubljana je po Velenju drugi najcenejši ponudnik v državi, tu sta tudi Vodovod-Kanalizacija in Snaga, je naštel.

Janković je izpostavil številne projekte, ki jih je v letošnjem letu že izvedla občina, naštel pa je še tiste, ki so trenutno v sklepni fazi. Med drugim je dejal, da danes asfaltirajo zadnji sloj na Slomškovi cesti in cesto Draga, pri čemer je izrazil veselje nad dogovorom z lastniki obcestnih zemljišč, da so lahko tam uredili tudi pločnike in je cesta varna za otroke. Končujejo tudi dela na cesti Pod hribom, v sredo pa se bodo lotili tudi asfaltiranja kolesarske poti na Tržaški.