Protest v organizaciji stranke Glas za otroke in družine pred mestno hišo. Foto: BoBo/Borut Živulović
Protest v organizaciji stranke Glas za otroke in družine pred mestno hišo. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ljubljansko upravno sodišče je potrdilo, da Mestna občina Ljubljana toži državo v zvezi z graditvijo kanala C0. Gre za sklep, s katerim je ministrstvo za okolje zavrnilo zahtevo občine, da se zahteva agencije za okolje (Arso) po izvedbi presoje vplivov na okolje pri vgradnji betonskih kinet prekliče. Ker pa gre za redno zadevo, še ni na vrsti za reševanje.

Sorodna novica Proti gradnji kanala C0 na vodovarstvenem območju so se izrekli tudi zdravniki iz UKC-ja Ljubljana

Pred ljubljansko mestno hišo je popoldne sicer potekal tretji protest z naslovom "Proti nasilju, za zdravnike, za čisto pitno vodo" v organizaciji opozicijskega mestnega svetnika Aleša Primca.

"Prejšnji teden je več kot 30 zdravnic in zdravnikov ljubljanskega kliničnega centra reklo odločen ne gradnji drekovoda čez vodovarstveno območje, čez našo najboljšo čisto pitno vodo, kjer se črpa 90 odstotkov vode za Ljubljano. Hvala lepa zdravniki za vaš pogum, za vašo pokončnost," je na protestu dejal Primc.

Poudaril je, da župan Zoran Janković noče pridobiti okoljevarstvenega soglasja za gradnjo kanala, kar je "sramota". Ob tem je dodal, da pred mestno hišo protestirajo, ker na sejah mestnega sveta ne more povedati vsega, saj koalicija opoziciji ne pusti razprave.

Sorodna novica Golob: Davčne reforme, kot je bila predstavljena v preteklosti, ne bo

Častna meščana bosta Elza Budau in Stanko Kristl

Mestni svet se je na tokratni seji med drugim seznanil s finančnim poslovanjem občine v lanskem letu. Mestna občina Ljubljana je ob koncu lanskega leta zabeležila 1,76 milijona evrov primanjkljaja.

Kot je dejala vodja občinskega oddelka za finance in računovodstvo Saša Bistan, se je občina lani zadolžila za 20 milijonov evrov, šest milijonov evrov dolga so odplačali, zadolženost pa je na zadnji dan leta znašala 110 milijonov evrov.

Po mnenju Mojce Sojar (NSi) je realizacija proračuna relativno dobra zaradi rebalansov, "s katerimi se poskrbi, da ni prevelikih odstopanj".

Mestni svetniki so podprli predlog občinske komisije za priznanja, da se častnim meščanom Ljubljane letos pridružita pesnica in šansonjerka Elza Budau ter arhitekt Stanko Kristl.

V Ljubljani protest zaradi kanala C0
Posnetek celotnega shoda