Na seji komisije je bil tudi župan Zoran Janković. Foto: DZ/Matija Sušnik
Na seji komisije je bil tudi župan Zoran Janković. Foto: DZ/Matija Sušnik

Sejo je na podlagi peticije civilne iniciative Za čisto pitno vodo zahtevala predsednica komisije in poslanka SDS-a Eva Irgl, na katero so se po njenih besedah obrnili predstavniki civilne iniciative Za čisto pitno vodo s prošnjo, naj jih podprejo v prizadevanjih za zaščito pitne vode v Ljubljani. Od njih so prejeli peticijo, v kateri navajajo, da se jim z gradnjo kanala kršijo človekove pravice in da je kršeno tudi načelo pravne in socialne države.

Poslanci so glasovali o več sklepih, zadostno podporo pa so poleg tega, da so ustrezni instituciji naložili, naj pripravi natančen pregled pridobljene dokumentacije in preveri vse postopke pri pridobivanju zahtevanih dovoljenj za gradnjo kanala C0 na spornem odseku Kleče, izrekli tudi sklepu, s katerim pristojne organe pozivajo, naj preverijo, ali ljubljanska občina pri razlaščanju lastnikov zemljišč ter poseganju v njihovo zasebno lastnino razpolaga z ustrezno pravno podlago.

Eva Irgl: Prebivalci so upravičeno razburjeni

Predsednica komisije Eva Irgl je v razpravi poudarila, da gradnja kanala poteka čez zajetje pitne vode, ki oskrbuje približno 330.000 prebivalcev, ki so upravičeno razburjeni. "Prav je, da na to opozarjajo, njihovim opozorilom se danes pridružujemo tudi na komisiji," je poudarila in dodala, da je najbolj nesprejemljivo to, da se posameznikom, ki želijo zaščititi svojo lastnino, grozi in da se dogaja nasilje.

Na nasilje varnostnih služb na območju gradnje kanala je opozoril tudi eden od lastnikov zemljišč na območju gradnje kanala Pavel Zatler. "Varnostne službe, ki pridejo, se ne predstavijo, ne pokažejo nobenega dokumenta, za kaj so prišli, postavijo ograje in potem gradbinci začnejo izkopavati," je orisal in dodal, da zemljišče zasedejo tudi s silo, če je treba.

Policija prijavila sume, da so varnostniki prekoračili pooblastila

Glede ukrepanja policije na gradbišču kanala C0 je namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc dejal, da policisti v teh primerih vzpostavljajo javni red in da preprečujejo nasilje. Zavrnil je očitke, da ljubljanski mestni občini pomagajo pri domnevno nezakoniti gradnji, saj je po njegovih besedah občina eden od subjektov, ki so upravičeni do tako imenovane policijske asistence. "Naša naloga je, da upravičencem zagotovimo nemoteno zagotavljanje njihovih nalog," je dejal in dodal, da se pri tem ne postavljajo na nikogaršnjo stran.

V določenih primerih, ko je prišlo do kršitev javnega reda in miru, pa obstajajo po njegovih besedah tudi razlogi za sum, da so varnostniki prekoračili pooblastila. V teh primerih je policija obvestila pristojno državno tožilstvo in inšpekcijske službe.

Janković: Nevarnost predstavljajo greznice

Ljubljanski župan Zoran Janković je zavrnil očitke predstavnikov civilne iniciative in poudaril, da imajo za celotno traso pravnomočna gradbena dovoljenja. Kanal je na tej trasi že 30 let in po njegovih besedah druge možnosti ni. Naštel je, da so v zadnjih 15 letih povečali število objektov, priključenih na kanalizacijo, na 92 odstotkov, s čimer so zaprli 20.000 greznic, še 6400 pa jim morajo.

"To, da bi ustavili gradnjo, ne pride v poštev, ker bi bilo to nestrokovno, škodljivo za Ljubljano predvsem z okoljskega vidika," je poudaril. Nevarnost, ki teče v podtalnico, predstavljajo prav greznice, je dejal.

Glede zakonitost projekta je poudaril, da so imeli 19 različnih inšpekcij in da niti "ena ni odkrila nobene nepravilnosti".

Da gradbena inšpekcija ni ugotovila nepravilnosti in da se gradi tam, kjer so pridobljena dovoljenja, je med razpravo povedala vršilka dolžnosti glavnega inšpektorja Inšpektorata RS za naravne vire in prostor Martina Gašperlin.

Del trase nima pridobljenega okoljevarstvenega soglasja

Nasprotovanja projektu so izrazili predstavniki nevladnih organizacij, ki so opozarjali na številna tveganja, ki jih predstavlja gradnja kanala čez zelo občutljivo vodovarstveno območje, in na podatek, da za določen del trase ni pridobljenega okoljevarstvenega soglasja. To je na seji potrdila tudi predstavnica ministrstva za okolje, podnebje in energijo Tanja Bolte.

2. nujna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, 1. del
2. nujna seja Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti, 2. del

Različna stališča poslancev

V razpravi je poslanca NSi-ja Aleksandra Rebrška zmotilo to, da se današnje seje niso udeležili vsi povabljeni ministri in varuh človekovih pravic. Ob tem je dejal, da živimo v državi, v kateri je nekaterim "vse dovoljeno in jim na sodiščih odpišejo milijone", polna usta o pitni vodi pa se končajo pred vrati magistrata.

Poslanci Svobode so zagovarjali, da so umestitev trase načrtovali strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tovrstnimi zadevami. "Po vsem tem, kar smo slišali že na izredni seji pred mesecem dni, je jasno, da se gradi tam, kjer so pridobljena pravnomočna gradbena dovoljenja," je dejala poslanka Svobode Nataša Avšič Bogovič.

Poslanka Levice Nataša Sukić pa je poudarila, da v stranki nikoli niso zagovarjali, da je pravica do zasebne lastnine tako sveta, da nad njo ne bi bilo javnega dobra. "Ampak v tem primeru je javno dobro čista pitna voda, in če se ta ogroža, je treba počakati najmanj na presojo vplivov na okolje," je poudarila.