Kmetje so protestirali s traktorji. Foto: TV Slovenija/Martin Nahtigal
Kmetje so protestirali s traktorji. Foto: TV Slovenija/Martin Nahtigal

"Naša soglasja niso podana, niti izmere niso narejene, niti še ni končan postopek izmere. Pokazali smo, da je dejansko država zatajila, vse institucije so zatajile, danes smo pač pokazali, da branimo svoja zemljišča, branimo tudi našo vodo, ki je zdaj še pitna, čista. Bojimo se, kaj bo naprej," je v Odmevih pojasnil eden izmed lastnikov zemljišča Blaž Škerl.

"V bistvu se že štiri leta borimo proti kanalu C0. Ta štiri leta imamo neprestano borbe na sodišču, borbe pred državnimi institucijami, borbe pred vsemi. Težko se je boriti z nekom, ki ima vso moč, naša beseda pa ni slišana," je dodal.

Odvetnik Mestne občine Ljubljana Primož Krpanec je pojasnil, da so pravnomočna in dokončna gradbena dovoljenja in vse odločbe, ki jih občina za gradnjo potrebuje, izdani in veljavni ter jih ni nihče izpodbijal. "Treba se je zavedati, dokler ta dovoljenja so in obstajajo, imamo vso pravico graditi,"je dejal.

Prav tako je zavrnil očitke, da kmetje niso imeli dostopa do svojih zemljišč, kjer so želeli kmetovati.

"Z varnostniki je bilo dogovorjeno, da se omogoči tistemu, ki bi izrecno želel glede na kulture, ki jih prideluje, dostop do zemljišča. Do zdaj smo imeli slabe izkušnje. Kadar koli je občina ponudila roko, se je to vrnilo nazaj, bom rekel, da na neki zlovešč način, z otežkočanjem dostopa in z oviranjem gradbincev," je dejal.

Incident na gradbišču

Lastniki zemljišč so s približno 10 traktorji grozili, da bodo podrli ograjo, s katero je obdano gradbišče. Kot je za TV Slovenija poročala Duška Lah, so se kmetje s traktorji, s katerimi so nameravali podreti ograjo ob dovozni poti, na območje pripeljali okoli 14. ure. Kot so opozorili, je čas oranja in setve, oni pa nimajo dostopa do svojih kmetijskih zemljišč, saj je na njih postavljena omenjena ograja. Po dobrih dveh urah so kmetje traktorje odpeljali, so pa na kraj dogodka pred tem prispele tudi okrepitve varnostne službe in policija.

Na drugi strani ograje, na delovišču, so jih delavci opozarjali, da ogrožajo varnost ljudi na varovanem območju.

Na gradbišču so se v zadnjih mesecih večkrat zgodili incidenti. Več lastnikov zemljišč, ki trdijo, da gradnja poteka brez gradbenega dovoljenja, je že v preteklosti skušalo podreti varovalno ograjo. Nazadnje se je zgodil pretep z varnostno službo, ki jo je najela ljubljanska občina, ki izvaja projekt.

Lastniki zemljišč so želeli podreti ograjo gradbišča kanala C0

Ljubljanski župan Zoran Janković je večkrat dejal, da imajo vsa potrebna dovoljenja za gradnjo, in zatrdil, da bodo projekt dokončali. Projekt razburja med drugim tudi del opozicije v ljubljanskem mestnem svetu, ki občino poziva, naj projekt ustavi. Ker novi kanal poteka prek vodovarstvenega območja na območju Kleč, bi lahko bila v primeru nesreče ogrožena oskrba Ljubljane s pitno vodo, med drugim opozarjajo.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v občinah Medvode in Vodice končana, v ljubljanski občini pa gradnja poteka še med Črnučami in Brodom.

Lastniki zemljišč skušali podreti ograjo gradbišča kanala C0