Društvo Alpe Adria Green se od začetka projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje. Foto: BoBo
Društvo Alpe Adria Green se od začetka projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje. Foto: BoBo

Ker Agencija RS za okolje društvu Alpe Adria Green (AAG) v postopku za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za del kanala C0 med Črnučami in Brodom v Ljubljani ni priznala statusa stranskega udeleženca, so se v društvu pritožili na ministrstvo za okolje in prostor, ki je kot drugostopenjski organ njegovo pritožbo zavrgel, češ da ni dovoljena. AAG je nato sprožil upravni spor, v katerem je upravno sodišče na začetku januarja njegovi tožbi ugodilo in zadevo vrnilo v ponovni postopek, so sporočili iz mednarodnega društva za varstvo okolja in narave.

"V AAG-ju menimo, da predhodni postopek za gradnjo povezovalnega kanala C0 z dodajanjem armiranobetonske kinete (gre za oklep okoli cevi tega kanala) med revizijskima jaškoma 142 in 166 v dolžini 2129 metrov (v delu med Črnučami in Brodom) nosilca projekta Mestne občine Ljubljana še ni končan in da za ta del kanala C0 občina še nima okoljevarstvenega dovoljenja," so zapisali v sporočilu za javnost.

Sorodna novica Novi incidenti pri gradnji kanala C0, na gradbišču spet redarji in policija

Kot so povzeli v društvu, je sodišče ugotovilo, da ministrstvo pritožbe ne bi smelo zavreči kot nedovoljene, saj se je imelo to na odločitev agencije za okolje pravico pritožiti. "Če tožnikova pritožba ni utemeljena zaradi razlogov, ki jih je navedel drugostopenjski organ in se nanašajo na pravni interes v zvezi z vodenjem predhodnega postopka, bi moral organ o pritožbi odločiti po vsebini in jo iz navedenega zavrniti, ne pa zavreči," je zapisalo sodišče.

Ministrstvo je tako po mnenju sodišča kršilo pravila postopka, kar je vplivalo na odločitev v tej zadevi. Sodišče glavne obravnave ni opravilo, saj je bilo na podlagi tožbe, izpodbijanega akta in upravnih spisov očitno, da je treba tožbi ugoditi in upravni akt odpraviti, so še odločitev upravnega sodišča povzeli v AAG-ju.

Povezovalni kanal C0 je del projekta nadgradnje sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice ter gradnje povezovalnega kanala v Mestni občini Ljubljana. Gradnja je v občinah Medvode in Vodice končana, v Ljubljani pa se zatika zaradi nasprotovanja njene gradnje na vodovarstvenem območju v ljubljanskih Klečah. AAG se od začetka tega projekta bori proti umeščanju kanala C0 na vodovarstveno območje, na gradbišču so svoje nezadovoljstvo večkrat izrazili tudi lastniki sosednjih zemljišč, pri čemer sta posredovali policija in redarska služba.

V Mestni občini Ljubljana so povedali, da se bo na odločitev sodišča v torek na novinarski konferenci odzval župan Zoran Janković.