Mariborski župan je ob osnutkih proračuna za leti 2017 in 2018 dejal, da jim je uspelo oba proračuna uravnotežiti, čeprav pogajanja z državo za višino denarja, ki ga Maribor prejema, še potekajo. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
Mariborski župan je ob osnutkih proračuna za leti 2017 in 2018 dejal, da jim je uspelo oba proračuna uravnotežiti, čeprav pogajanja z državo za višino denarja, ki ga Maribor prejema, še potekajo. Foto: BoBo/Miloš Vujinović

Tako prihodki kot odhodki za leto 2017 so načrtovani v vrednosti 102,3 milijona evrov. Na prihodkovni strani je predvideno novo zadolževanje v znesku 5,2 milijona evrov, še pet milijonov evrov pa jim je ostalo na računu iz lanskega leta. Proračun za leto 2018 je načrtovan v vrednosti 101,1 milijona evrov in predvideva še dodatno zadolževanje za pet milijonov evrov, je povedala vodja občinskega urada za finance in proračun Nataša Sluga.

Novo zadolževanje je po besedah direktorja mestne uprave Simona Štrancarja nujno za odplačilo dolga družbi Iskra v povezavi z radarji. Po novem namreč velja, da tega dolga ne bodo odplačevali v več letih, ampak v enem kosu. Z omenjeno zadolžitvijo je občina dosegla maksimalno mogočo zadolženost, a po ocenah mestne uprave je bolje tako, saj je ta dolg v prihodnjih letih ne bo več obremenjeval. Za odplačilo že prej najetih posojil bodo letos odšteli 4,4 milijona evrov, prihodnje leto 5,3 milijona evrov.

Reševanje odprtih vprašanj z državo
Mestni svetniki bodo predloga proračuna sprejemali na seji 9. februarja. Še pred tem bi se morali svetniki sestati na seji, na kateri bi izbrali projekte, ki jih bo občina prijavila na razpise iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb, a so to sejo prestavili, saj želi občina še pred tem rešiti številna odprta vprašanja z državo, je dejal župan Andrej Fištravec. Sredstva, namenjena za projekte prenove mestnega jedra, trajnostnega prometa in obnove socialnih stanovanj, bodo glavni vir za večje investicije v mestu, saj v občinski blagajni, ko se pokrijejo obvezne naloge, ostane manj kot četrtina sredstev.

Glede na leto 2016, ko je bil proračun realiziran v znesku 89 milijonov evrov, se med drugim predvideva 100.000 evrov več sredstev za Festival Lent zaradi praznovanja 25-letnice, 60.000 evrov več sredstev naj bi bilo namenjenih za različna športna prvenstva. V letošnjem proračunu so namenjena še sredstva za gradnjo doma mestne četrti Koroška vrata, posodobitev praznične razsvetljave v mestu, pripravo dokumentacije za sanacijo Malečniškega mostu in ureditev Ceste zmage ter postavitev treh novih javnih stranišč. Še naprej naj bi nabavljali nove avtobuse za mestni potniški promet ter energetsko sanirali šole in vrtce.

Prenova tržnice, gradnja kanalizacije, socialni programi ...
Dežnike na osrednji mariborski tržnici bodo zamenjali s streho, že prihodnji teden pa je predviden podpis pogodbe za začetek gradnje podaljška Cesti proletarskih brigad. Z uvedbo omrežnine za kanalizacijsko omrežje, ki jim jo je na začetku tega meseca le uspelo spraviti skozi mestni svet, naj bi letos po več inšpekcijskih odločbah začeli graditi manjkajočo kanalizacijo.

Za socialne programe, ki so v mestu z visoko brezposelnostjo nepogrešljivi, bodo sredstva v podobnem obsegu kot lani, razpisi za kulturo in mladino pa bodo za približno pet odstotkov nižji. Odprto ostaja vprašanje muzeja v spomin na sovjetske vojne ujetnike v Melju, saj še ni znano, kdo bo financiral program, zato občina še ni odkupila objekta. Prav tako bodo nadaljevali pogovore z državo glede rešitve problematike knjižnice, pripravo dokumentacije za obnovo Mariborskega otoka in poskuse za uresničitev načrtovane sortirnice odpadkov.