Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Kot je pojasnila vodja finančne službe na mariborski občini in do pred kratkim v. d. direktorja mestne uprave Mateja Cekić, iz preteklega leta prenašajo za okoli 8,9 milijona evrov, davčne prihodke pa povečujejo za 1,2 milijona evrov. Ob tem je poudarila, da jim bo zadnje uspelo povečati kljub dejstvu, da so morali za prav takšno vsoto znižati pričakovanja glede prihodkov od dohodnine, potem ko so si občine pri državi izpogajale nižjo povprečnino od tiste, ki so jo načrtovali.

Na račun dohodnine bo imela mariborska občina tako letos dobrih 56 milijonov evrov, hkrati pa se povečujejo prihodki od nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Po besedah Cekićeve zato, ker so bile odločbe fizičnim osebam lani izdane nekoliko pozneje, zato sta dva obroka padla tudi v letošnje leto.

Na mestni občini si okoli 400.000 evrov obetajo še od malenkost višje turistične takse, občinske takse za oglaševaje ter davka na premoženje. Nedavčni prihodki naj bi bili višji za 1,6 milijona evrov, za približno toliko pa načrtujejo še povečanje kapitalskih prihodkov. Cekićeva je glede zadolževanja pojasnila, da bodo letos odplačali za 5,8 milijona evrov glavnic preteklih posojil, tako da bo neto zadolževanje znašalo okoli 100.000 evrov. Zadolženost občine je sicer ob koncu leta znašala 47,1 milijona evrov.

Več denarja za kulturne programe

Višje prihodke bodo seveda z lahkoto razporedili na različna področja, med drugim bodo več porabili tudi za plače zaposlenih po lanskem vladnem dogovoru s sindikati javnega sektorja. Več denarja bo šlo za kulturne programe, med drugim za delovanje Trafike in novega vinogradniškega muzeja, postavitev spomenika Josipu Primožiču Tošu, za dvigalo v Narodnem domu Maribor in za dela na Čeligijevem stolpu.

Povišali se bodo stroški na področju vzgoje in izobraževanja, tako za plače kot za investicijska vzdrževanja šol in vrtcev. Dodatna sredstva pa bodo namenili tudi pripravi projektnih natečajev za nekatere pomembne projekte, med drugim za gradnjo garažne hiše, pripravo prometne študije in obnovo zdravstvene postaje na Jezdarski.

Na področju komunale občinska uprava povečuje sredstva za investicijska vzdrževanja in investicije na področju vodovoda, toplovoda in plinovoda, za subvencioniranje avtobusnega prometa, enako pa velja tudi za investicije v ceste. "Vse investicije, ki so bile dogovorjene, ostajajo, med drugim obračališče v Malečniku, cesta na Žavcarjev vrh in do Račjega dvora, kanalizacija Razvanje, pločnik v Dogošah, dodali pa smo še sredstva za pločnik proti Limbušu," je poudarila Cekićeva.

Podražitev komunalnih storitev za 4,5 evra

Mariborčane bodo kmalu udarile višje cene večine komunalnih položnic. Cena paketa komunalnih storitev se bo namreč po potrditvi predloga mestne uprave in javnih podjetij, ki se sklicujejo predvsem na zvišanje minimalne plače in nekatere druge stroške, za povprečno gospodinjstvo zvišala za 4,5 evra.

Mariborski župan Saša Arsenovič se zaveda, da se bo dvig cen občanom poznal, a ker je razlog v največji meri zaradi dviga minimalnih plač, meni, da si zaposleni v teh podjetjih za svoje dobro delo zaslužijo več kot le minimalno plačo.

Podražitev bi bila lahko po njegovem mnenju celo dvakrat višja, a jim je z optimizacijo izvajanja komunalnih storitev uspelo številko nekoliko znižati. "Če želimo ohraniti kakovostno storitev, potem moramo v to vlagati," je dodal Arsenovič.

Mariboru se obeta podražitev komunalnih storitev