Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Pri pregledu koncesijskih pogodb javnih podjetij niso ugotovili večjih nepravilnosti. Veliko odstopanje pa so zaznali pri Europlakatu, ki je pridobil koncesijo na način, ki ni skladen z zakonodajo, je povedal član nadzornega odbora Mestne občine Maribor (MOM) Bogdan Čepič.

Sorodna novica Upravljanje avtobusnih nadstrešnic zasebniku

Celoten strošek med Mariborčani priljubljenega sistema izposoje koles Mbajk plačuje občina, ugotavljajo nadzorniki. "S tem projektom pa ima tudi podjetje Europlakat določene ugodnosti, ki pa v sami pogodbi niso ovrednotene, presegajo pa seveda vrednost plačila," je poudaril Čepič.

Oglaševalski panoji, ki so bili v okviru ureditve nadstrešnic, so prešli v brezplačno uporabo zasebnega partnerja. "Druga stvar je seveda, da Mestna občina Maribor plačuje nekatere stvari, kot so elektrika in še nekatere stvari za osvetlitev teh objektov, ali pa jih najemnik plačuje po bistveno nižji ceni, kot je sicer. To so glavne stvari in pa seveda monopol nad oglaševalskim prostorom."

Odbor predlaga, da se dejavnost vzdrževanja avtobusnih nadstrešnic prenese na Nigrad in Marprom. Za izposojo koles pa pripravi nov razpis, ki bo preglednejši in ne bo dopuščal dvomov o koruptivnih dejanjih.

"Zavedamo se, da to ni tako enostavno, tukaj so določene sankcije, ampak o teh sankcijah bi moral tisti, ki je sklepal pogodbo, razmišljati takrat, ko jo je sklepal," je bil oster nadzornik.

Zasebni partner vse očitke zavrača. Nadzorni odbor je poročilo poslal na računsko sodišče, ministrstvo za javno upravo in komisiji za preprečevanje korupcije. Mariborski župan Saša Arsenovič je s poročilom seznanjen, a do prejetja odločitve pristojnih ustanov zadeve ne komentira, so sporočili iz njegovega kabineta.